Goste iz Vrbovca i Zagreba ugostili su predsjednik skupine Charvatčané Martin Radkovič i povjesničar Miroslav Geršic. Inače, povod za posjet Břeclavu bile su Svetovaclavske svečanosti tijekom kojih su HKUD Petar Zrinski i pjevačka skupina Češke besede Zagrebačke županije nastupili na središnjoj priredbi

Kulturno-umjetničko društvo Charvatčané iz Břeclava od 25. do 27. rujna ugostilo je članove Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Petar Zrinski iz Vrbovca i članove pjevačke skupine Češke besede Zagrebačke županije. Oni su korpusu moravskih Hrvata pridruženi tek 1919. jer su njihova sela – Charvátská Nová Ves i Poštorná, danas sastavni dio Břeclava, te obližnji Hlohovec do tada su pripadali Austriji. Hrvati su se 1533. naselili u Poštorni koja je po njima nazvana i Unter Krabatten, tj. Donji Hrvati, te su osnovali selo Obern Krabatten, kasnije nazvano Charvátská Nová Ves. Oko 1570. osnovali su i selo Bischofward, kasnije nazvano Hlohovec. Sva tri sela nalazila su se nedaleko sjedišta Liechtensteina, dvorca Valtice koji je danas, zajedno s obližnjim dvorcem Lednice i cijelim arealom površine 283 četvorna kilometra pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske kulturne baštine. I dok su njihovi sunarodnjaci u okolici Mikulova živjeli u njemačkom okruženju te su lakše sačuvali hrvatski identitet, Hrvati pokraj Valtica brže su podlegli asimilaciji jer su bili okruženi jezično bližim češkim stanovništvom.
Asimilacija je dovršena tijekom 19. stoljeća i danas je jedini vidljivi znak hrvatske nazočnosti toponim Charvátská Nová Ves, kao i prezimena kao što su Jankovič, Grbavčic, Mikulič, Košulič, Křižanič, Popovič, Vlašic, Radkovič, Geršic i slična kod kojih je hrvatsko porijeklo evidentno. Njihovi nositelji danas se osjećaju Česima, ali ponosni su na svoje hrvatske korijene, iako su od predaka zadržali tek nekoliko izraza, kao što su „pada kiša“ ili „laku noć“. I narodna nošnja članova zbora Charvatčané, posebno kape, slična je nošnjama u Hrvatskoj.

Goste iz Vrbovca i Dubrave srdačno su ugostili predsjednik skupine Charvatčané Martin Radkovič i povjesničar Miroslav Geršic koji je 2013. na češkom objavio knjigu Dolazak Hrvata na područje Valtica i kneževski rod Liechtensteina. Inače, povod za posjet Břeclavu bile su Svetovaclavske svečanosti tijekom kojih su HKUD Petar Zrinski i pjevačka skupina Češke besede Zagrebačke županije nastupili na središnjoj priredbi i oduševili mjesnu publiku.
Břeclav je 26. rujna posjetio i praški nadbiskup kardinal Dominik Duka i predvodio misu u crkvi Svetog Václava koja je slavila svoju 20. godišnjicu. Kardinal Duka na kraju mise pozdravio je goste iz Hrvatske na hrvatskom s „dobro došli“ i rado se odazvao molbi da se s njima fotografira za uspomenu. Plan je da iduće godine Charvatčané uzvrate posjet Vrbovcu tijekom manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ i da uzajamni posjeti članova tri folklorne skupine postanu tradicija.
(www.croatia.ch)

Tekst i fotografije: Marijan Lipovac