Intervju s dr. Rebekom Mesarić Žabčić s Instituta za migracije i narodnosti alarmantan je po iznijetim podacima. To znači kako je riječ o gradu veličine Rijeke i o mladom, radno aktivnom i reprodukcijsko sposobnom, vitalnom stanovništvu

Naslovnica novoga broja Glasa Koncila s nadnevkom od 16. ožujka posvećena je znakovitom pohodu luči sv. Benedikta Hrvatskoj naslovljenom “Za Europu slobode i demokracije”.
Pohod je znakovit jer se ove godine slavi 50. obljetnica kako je sv. Benedikt proglašen zaštitnikom Europe i jer je izabrana upravo Hrvatska, kao 28. najmlađa članica Europske unije. Riječ je, inače, o tradicionalnom višedesetljetnom kontinuiranom organiziranju posjeta tzv. Benediktove luči različitim državama talijanskih gradova: Norcije, Subiaca i Cassina, koji su vezani uz život i djelovanje sv. Benedikta i tamošnjih benediktinskih opatija. Nakon blagoslova luči u zagrebačkoj prvostolnici, koju je obavio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, pročitana je Poruka mira.
Glavni urednik Ivan Miklenić u komentaru argumentirano upozorava, u povodu izjave Komisije HBK Iustitia et pax “O potrebi temeljnih suglasnosti i stvarne solidarnosti u Hrvatskoj, Europi i svijetu”, kako su hrvatskim političarima povlastice važnije od Hrvatske: “Osim što izjava Komisije upozorava na nedopustivo sadašnje stanje, ona jasno govori što sasvim konkretno treba u današnjoj Hrvatskoj učiniti, a što, očito je, političari i vladajuće garniture upravo ne žele učiniti jer bi onda oni izgubili svoje sadašnje, često skrivene, privilegije”.
Budući da su vodeći mediji prešutjeli tu važnu izjavu Komisije HBK, koja je u Glasu Koncila naslovljena: “Nema izlaza bez suglasnosti o strateškim nacionalnim interesima”, Glas Koncila ju je objavio u cijelosti, kako bi se izbjegle medijske manipulacije i zlonamjerna tumačenja.
Intervju s dr. Rebekom Mesarić Žabčić s Instituta za migracije i narodnosti alarmantan je po iznijetim podacima, od kojih se jedan nalazi već u naslovu: “U pet godina iselilo se stotinu i pedeset tisuća vitalnih ljudi”. To znači kako je riječ o gradu veličine Rijeke i o mladom, radno aktivnom i reprodukcijsko sposobnom, vitalnom stanovništvu.
Novi broj Glasa Koncila donosi i zanimljiv i intrigantan povijesni feljton o tri jasenovačka logora: ustaško-nacističkom od 1941. do 1945, partizansko-komunističkom likvidacijskom logoru od 1945. do 1948. i protustaljinsko-informirovskom kazneno-popravnom od 1948. do 1951. godine.
Tu su i brojne vijesti iz života domaće i inozemne Crkve, te stalne rubrike, kao i reportaže o župi Odra Sisačka te Caritasovom domu i hospiciju “Betanija” u Čapljini.
(IKA)