O suvremenoj nakladničkoj praksi Hrvata u Vojvodini govorili su Katarina Čeliković, menadžerica kulturnih aktivnosti ZKVH-a, Tomislav Žigmanov, ravnatelj ZKVH-a i Vladan Čutura, profesor hrvatskog jezika i književnosti. Tijekom tribine predstavljena su sva relevantnija hrvatska izdanja izašla protekle godine u Vojvodini

Književnom tribinom koja je održana 4. ožujka u prostorijama Hrvatskog kluba Augusta Šenoe nastavljena je čvrsta suradnja između dvaju kulturno-znanstvenih ustanova – Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice i Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj iz Pečuha. Ideja o realizaciji zajedničkih ciljeva početkom 2012. godine i formalno je potvrđena potpisivanjem ugovora o suradnji dvaju Zavoda.
Izrazito produktivna hrvatska zajednica u Vojvodini predstavila se s mnoštvom tematski i sadržajno različitih izdanja. O suvremenoj nakladničkoj praksi Hrvata u Vojvodini govorili su Katarina Čeliković, menadžerica kulturnih aktivnosti ZKVH-a, Tomislav Žigmanov, ravnatelj ZKVH-a i Vladan Čutura, profesor hrvatskog jezika i književnosti. Tijekom tribine predstavljena su sva relevantnija hrvatska izdanja izašla protekle godine u Vojvodini.
Nakon pozdravnih riječi Stjepana Blažetina, ravnatelja ZZHM-a, predstavljen je 4. Godišnjak za znanstvena istraživanja ZKVH-a koji na 464 stranice donosi 17 znanstvenih i stručnih radova koji tematiziraju jedan od aspekata društvenoga života Hrvata u Vojvodini. Koncem siječnja 2014. godine u nakladništvu Hrvatskog akademskog društva iz Subotice izašao je 12. svezak kapitalnog projekta pod nazivom Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, koji obuhvaća dio slova K. Novi svezak leksikona na 200 stranica sadrži 186 natuknica o kojima se brinulo 53 autora. Bibliografija narodnih pripovijedaka i djela Balinta Vujkova autorice Katarine Čeliković plod je planskih aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u području ustrojavanja bibliografije, te ujedno početak izrade bibliografija i njihovo objavljivanje u obliku samostalnih publikacija. U povodu 100. obljetnice rođenja Alekse Kokića (Subotica, 1913. – Cetinje, 1940.) objavljena je njegova knjiga sabranih pjesama koja sadrži 328 pjesama na 512 stranica. Predstavljena je i serija publikacija u nakladništvu Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ. S modernim dizajnom krajem 2013. godine izašle su knjige četiriju subotičkih autora, književnika Vojislava Sekelja, pjesnički prvijenac mlade književnice Željke Zelić, zbirka poezije Ante Vukova i zbirka kratkih priča Mirka Kopunovića. U izdanju ZKVH-a tijekom siječnja 2014. objavljen je i drugi broj časopisa Nova riječ za razdoblje jesen-zima. Časopis izlazi dva puta godišnje u 500 primjeraka i nastoji se držati visokih umjetničkih standarda pod uređivanjem Tomislava Žigmanova. Kako je ravnatelj ZKVH-a naglasio časopis Nova riječ teži regionalnom karakteru, modernoj formi i nudi prostor mladim suradnicima. U taj su krug pozvani književnici i znanstvenici iz Srbije, Hrvatske i Mađarske, zahvaljujući tome Nova riječ donosi i tekstove koji tematiziraju hrvatsku scenu u Mađarskoj čime se jača dijalog koji je započet suradnjom dvaju Zavoda.

Pogledajte fotogaleriju