Hrvatski predsjednik Ivo Josipović 13. srpnja otvorio je u Parizu Esplanadu Ruđera Boškovića u nazočnosti Patricka Blochea, gradonačelnika 11. arondismana i predsjednika hrvatsko-francuske skupine prijateljstva u Nacionalnoj skupštini, te Pierrea Schapire, pomoćnika gradonačelnika Pariza za međunarodne i europske poslove i frankofoniju.

Esplanadom Ruđera Boškovića, znanstvenika koji je bio Hrvat rođenjem, ali je imao i francusko državljanstvo, što piše i na otkrivenoj ploči, imenovan je središnji parkovni prostor na Bulevaru Richarda Lenoira u 11. arondismanu.

Davanjem njegova imena ovoj esplanadi odužuju mu se obje domovine. Njih danas povezuje, kao što ih je Bošković povezivao za svojeg života, zajednička pripadnost jedinstvenom političkom, ekonomskom i kulturnom prostoru EU-a, kazao je u svom govoru Josipović, a saznaje Hina iz izvora u hrvatskome izaslanstvu.

Europska perspektiva snažan je motivator zemljama regije, rekao je hrvatski predsjednik u Parizu gdje se sastao s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Josipović, koji na Hollandeov poziv boravi u Parizu na proslavi francuskoga nacionalnog praznika, na sastanku s francuskim predsjednikom izrazio je zadovoljstvo time što je pozvan te je zahvalio Francuskoj na potpori tijekom hrvatskog europskog puta.

Politika proširenja važna je za Europu jer je riječ o projektu mira, rekao je Josipović, a Hina saznaje iz izvora u hrvatskome izaslanstvu.

Josipović i 75 vojnika bit će počasni gosti na proslavi dana pada Bastille, što je znak prijateljstva i dobrih odnosa dviju zemalja, rekao je Hollande.

Najavljen je skori ponovni susret u Sloveniji, 25. srpnja na Brdu kod Kranja. Bit će to nastavak radnog doručka koji je održan kod Josipovića u povodu proslave hrvatskog ulaska u EU. Osim predsjednika zemalja regije, najavljeno je da će biti pozvani i predsjednici drugih zemalja.

Prema riječima hrvatskoga predsjednika, Hrvatska je radila i radit će na pomirenju u regiji. Dodao je kako mu je drago što je Francuska u Hrvatskoj prepoznala partnera u politici proširenja u regiji.

Dvojica predsjednika složila su se da uz izvrsne političke odnose ima prostora za poboljšanje odnosa u sferi gospodarstva, sigurnosti i kulture te da bi bilo dobro da se nakon projekta ‘Croatie la voici’, kojim je hrvatska kultura predstavljena u Francuskoj, organizira sličan projekt za predstavljanje Francuske u Hrvatskoj.

Francois Hollande rekao je kako u Hrvatskoj već ima mnogo francuskih poduzeća, ali da bi bilo dobro da ih je još više.

Josipović je francuskom predsjedniku izrazio sućut zbog teške prometne nesreće u kojoj je u iskakanju vlaka iz tračnica u petak poginulo šestero ljudi.
(Hrt)