Natjecalo se skoro 300 haiku pjesnika iz 40 zemalja cijeloga svijeta, a najviše natjecatelja bilo je iz Hrvatske i SAD-a, po 39 i po prvi put iz Indije, 19, slijede redom Velika Britanija, Rumunjska, Srbija, Kanada, Novi Zeland…

U Osaki, na 4. azijskoj konferenciji za književnost i knjižarstvo proglašeni su rezultati 4. međunarodnog natječaja “Vladimir Devide” za najbolji haiku (na engleskom) kojega je osnovao tadašnji hrvatski veleposlanik u Japanu, Drago Štambuk, neposredno nakon smrti velikog hrvatskog japanologa i haiku pjesnika Vladimira Devidea, njemu u čast i na spomen.
Riječ je o jedinoj međunarodnoj nagradi koja nosi ime hrvatskoga autora.
Natjecalo se skoro 300 haiku pjesnika iz oko 40 zemalja cijeloga svijeta, a najviše natjecatelja bilo je iz Hrvatske i SAD-a, po 39 (13%); po prvi put iz Indije 19 (6%), a slijede redom po broju sudionika Velika Britanija, Rumunjska, Srbija, Kanada, Novi Zeland…
Drago Štambuk, trenutno veleposlanik u Brazilu, kao i sve ove godine presuđuje o pobjedniku, a njegovu odluku proglasio je u Osaki švedski veleposlanik u Japanu i glasoviti japanolog Lars Vargo.
Dobitnik Velike nagrade je irsko-rusko-poljski književnik Anthony Kudryavitsky, a između 10 natjecatelja u najužem izboru nalazi se i hrvatski haidžin Tomislav Maretić. Zanimljivo je da su dva spomenuta haiku pjesnika prije dvije godine Veliku nagradu podijelili zajedno.
Mala Hrvatska po broju haiku pjesnika i broju međunarodnih nagrada za haiku per capita drži se “haiku velesilom”. Pravila ovog natječaja koja je odredio njegov osnivač transcendiraju podjelu između klasične i moderne haiku poezije i nagrada se dodjeljuje samo na temelju literarne izvrsnosti.
(iafor.org)