Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke, multimedijalni i interdisciplinarni centar za bajku kao nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta, otvorila je u Frankopanskom kaštelu Matilda Ružić, praunuka hrvatske spisateljice svjetskoga glasa Ivane Brlić-Mažuranić

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke, multimedijalni i interdisciplinarni centar za bajku kao nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta, otvoren je u petak u Frankopanskom kaštelu u Ogulinu.
Multimedijalni centar, u koji je uloženo 1,36 milijuna eura, otvorila je Matilda Ružić, praunuka hrvatske spisateljice svjetskoga glasa Ivane Brlić-Mažuranić.
Objekt bivše knjižnice unatrag dvije godine temeljito je obnovljen zahvaljujući novcu Europske unije, Ministarstva kulture, grada Ogulina i Turističke zajednice Ogulina te je prenamijenjen za turističke i edukativne sadržaje za djecu, ima on-line knjižnicu i knjižnicu s najvrjednijim tiskanim izdanjima Ivane Brlić-Mažuranić i svih najvrjednijih bajkopisaca svijeta, uključujući i prva izdanja nekih autora na izvornim jezicima. Osim toga, ima audioizdanja s tekstualnim prijevodima na više jezika, ali i zanimljiva filmska ostveranja iz svijeta bajki i multimedijalne igre na dodirnim ekranima.
Profesor muzeologije u New Castleu u Velikoj Britaniji Peter Davis u recenziji o Ivaninoj kući bajke ističe da je kao istraživač i znanstvenik koji proučava utjecaj raznih objekata kulture na razvoj zajednice proputovao cijeli svijet, a to mu je „najbolji projekt koji je vidio“.
Tim je riječima rasplakao Ankicu Puškarić, inicijatoricu projekta i direktoricu Turističke zajednice, koja je ipak uspjela reći da je to zdanje turističko i edukativno, kroz koje će posjetitelje voditi licencirani animatori i turistički vodiči, a to je ujedno i međunarodni referencijalni centar za bajke koji slavi stvaralaštvo Ivane Brlić-Mažuranić, rođene Ogulinke, sve bajke i bajkopisce svijeta.
“Ovo je povijesni dan jer je Ogulin dobio atrakciju koja se naprosto mora posjetiti”, rekla je Puškarić, dodajući kako je ponosna što im je uspjelo kroz Ogulinski festival bajki i dugogodišnji rad na uzdizanju lika i djela svoje negdašnje sugrađanke Ivane Brlić-Mažuranić podići i zdanje koje će Hrvatskoj osigurati da njeguje svoju i svjetsku nematerijalnu kulturnu baštinu, stvaralaštvo za djecu.
Također je rekla kako vjeruje da će Ivanina kuća bajke Ogulinu omogućiti da se kroz turističku djelatnost gospodarski razvije.
Na svečanom otvorenju, osim Petera Davisa, bili su mnogi uglednici iz javnog života, među kojima ravnateljica Središnje agencije za financiranje iz fondova Europske unije Nataša Mikuš-Žigman i načelnica sektora za europske poslove i medije pri Ministarstvu kulture Marina Borovac-Pečarević. (Hina)