Božidar Petrač je kao predsjednik Prosudbenog povjerenstva uručio nagradu za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama Frančeski Liebmann, a priznanje za prikazani talent i prepoznati potencijal učenici Leticiji Hajnc

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 23. listopada održana je dodjela nagrade Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za najuspješniju neobjavljenu zbirku pjesama.
Na natječaj je pristiglo 108 radova, a Prosudbeno povjerenstvo za dodjelu Nagrade Anđelko Novaković za 2014. godinu činili su akademik Ante Stamać, Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika, akademik Jakša Fiamengo i Veronika Čelić-Tica, savjetnica za školske knjižnice.
Okupljenima se obratila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Dunja Seiter-Šverko, tajnik Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Sandi Antonac te akademik Ante Stamać. Božidar Petrač je kao predsjednik Prosudbenog povjerenstva uručio nagradu za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama Frančeski Liebmann, a priznanje za prikazani talent i prepoznati potencijal učenici Leticiji Hajnc.
Nagrada Anđelko Novaković nosi ime uglednoga pjesnika, esejista i književnoga kritičara, koji je svojim predanim radom zadužio hrvatsku književnost i kulturu u cjelini. Utemeljena je s namjerom poticanja literarnoga stvaralaštva i nagrađivanja vrijednih književnih ostvarenja mladih.
Frančeska Liebmann rođena je 1981. godine u Čapljini, u Bosni i Hercegovini. U rodnome mjestu pohađala je osnovnu školu i gimnaziju, a 2006. godine diplomirala kroatistiku i germanistiku na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Nakon kratkotrajnoga rada u Dubrovniku, kamo se njezina obitelj u međuvremenu preselila, odlazi u Austriju. Od 2007. do 2011. radi kao asistentica za hrvatski jezik u Gradišću. Na Institutu za slavistiku Sveučilišta „Karl Franz“ u Grazu 2010. upisuje doktorski studij. Piše pjesme na hrvatskome i njemačkome jeziku. Dio njih je objavljen u raznim časopisima i zbornicima. Živi u mjestu Vogau u Austriji, a bavi se povremeno prevođenjem, lektoriranjem i recenziranjem.
Leticia Hajnc rođena je 2000. godine u Zadru. Prvu je pjesmu napisala sa sedam godina. Osvojila je četiri međunarodne nagrade za poeziju. Leticia je ove jeseni krenula u osmi razred osnovne škole u rodnome Zadru i odlična je učenica.
(NSK)

Predstavljanje pjesničke zbirke Frančeske Liebmann u DHK