Promocija zbirke Preprekovo proljeće 2016. predviđa se polovicom travnja ove godine, uz bogati program i izložbu slika

Stanislav Preprek je velikan u kulturi vojvođanskih, bolje reći srijemskih Hrvata, iako do sada malo poznat. Rođen je u Šidu 1900. godine, u Petrinji je završio Učiteljsku školu i dvije godine Muzičke škole. Bio je učitelj u Novoj Kapeli, Maradiku i Petrovaradinu, gdje je umirovljen 1948. godine zbog krajnje oslabljenog vida. Svestrano talentiran, uz svoj posao učitelja bio je i uspješan kompozitor, dirigent, orguljaš, muzički pisac, pjesnik, likovnjak, prevoditelj i knjižničar. Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo iz Novog Sada nosi ime ovog znamenitog čovjeka, a Književni klub ovog društva svoje zbirke pjesama naziva „Preprekovo proljeće“.

Ovu zbirku, kako je već rečeno osmu po redu, uređuje peteročlano uredništvo sastavljeno od članova Književnog kluba u kojem su: Dragana Todoreskov, doktorica književnosti i književna kritičarka, kao nosilac projekta, te Siniša Božulić, Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Miroslav Cakić i Mladen Franjo Nikšić, „pjesnik i slikar novosadski“, čija je i grafika na naslovnoj stranici zbirke. Računalnu pripremu knjige potpisuje Ivan Dermanov, a dizajn knjige Ivan Dermanov i Miroslav Cakić.

Recenzije za zbirku su napisali mr. Pavel Domonji pod nazivom U krugu pesničkih emocija i vlč. Marko Kljajić pod nazivom Sedamdese i devet lirskih plamičaka. Za nakladnika zbirku potpisuje Ivanka Horvatić, predsjednica HKUPD „Stanislav Preprek“, a tiskao ju je „ALFAgraf“ iz Petrovaradina.

Izdavanje zbirke je dijelom pomoglo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Srbiji, pa je ono omogućeno doniranjem naših članova i njihovim volonterskim učešćem u izradi zbirke. Promocija zbirke Preprekovo proljeće 2016. predviđa se polovicom travnja ove godine, uz bogat program i izložbu slika.

Opširnije