Posljednji ispraćaj hrvatskoga skladatelja, dobitnika nagrade HAZU skladbu Sinfoniettadrammatica (2006.) održan je u Münchenu

Hrvatski skladatelj Nikola Glassl umro je 21. lipnja u 98. godini, a posljednji ispraćaj održan je 28. lipnja u Münchenu.

Glassi je dobitnik nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za skladbu Sinfoniettadrammatica (2006.)

Nikola Glassl rođen je u Budimpešti 1920. godine, opće i glazbeno školovanje počinje u Osijeku. Godine 1934. seli u Zagreb, gdje nastavlja glazbeno školovanje u Glazbenoj školi Beethoven, kod Antonia Janigra uči kontrabas, a dirigiranje kod Borisa Papandopula.

Godine 1940. upisuje se na zagrebačku Muzičku akademiju gdje kod Mila Cipre i Krste Odaka sluša predavanja iz kompozicije, kod Frana Lhotke harmoniju, kod Antonia Janigra komornu glazbu, a kod Božidara Kunca sviranje partitura. Glassl 1944. polazi majstorski tečaj iz kompozicije u Salzburgu. Godine 1949. preuzima dirigentsko vodstvo Kulturno umjetničkog društva Joža Gmajnić. Godine 1951. ponovo upisuje kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, ovog puta kod Stjepana Šuleka kao jedan iz prve generacije Šulekovih studenata kompozicije, a diplomirao je 1957. godine.
(www.tportal.hr)