MESS će od 28. rujna do 7. listopada ugostiti oko 200 umjetnika iz 18 zemalja, a bit će izvedene 34 predstave 24 različite produkcije i brojni prateći programi. Predstave će se uz Sarajevo i Mostar igrati i u Goraždu i Visokom, a Hrvatsku će predstaviti Žuta crta Ivice Buljana u produkciji ZeKaeM-a

Pedeset treći Međunarodni festival kazališta (MESS) otvoren je predstavom nastalom u europskoj koprodukciji “Osvajanje sreće”, redatelja Harisa Pašovića u ambijentu ispod Staroga mosta u Mostaru što je prvi put da se ovaj festival otvara izvan Sarajeva.
Riječ je o pravom kazališnom spektaklu kakav se rijetko viđa, a Bosna i Hercegovina će idućih nekoliko dana, kako je istaknuo direktor MESS-a Dino Mustafić, biti centar kazališne umjetnosti Balkana. Mostar je simbolično izabran za mjesto otvaranja festivala zbog još uvijek aktualnih podjela i problema zaostalih iz rata.
Nova predstava redatelja i scenarista Harisa Pašovića nastala je u koprodukciji East West Centra Sarajevo, Prime Cut Productions iz Belfasta i Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, uz partnerstvo Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Temelji se na knjizi Bertranda Russella a istražuje temu sreće kao i pitanje tko ima pravo biti sretan, čime se nadovezuje na središnju temu ovogodišnjeg festivala, a to je mogućnost ostvarenja sreće u modernom svijetu.
MESS će od 28. rujna do 7. listopada ugostiti oko 200 umjetnika iz 18 zemalja, a bit će izvedene 34 predstave 24 različite produkcije i brojni prateći programi. Predstave će se uz Sarajevo i Mostar igrati i u Goraždu i Visokom. Hrvatsku će predstaviti Žuta crta Ivice Buljana u produkciji ZeKaeM-a. Na festivalu gostuju i Booty Looting/Pljačka plijena Wima Vanderkeybusa (Belgija), King Size Christopha Marthalera (Švicarska), L.I. Lingua Imperii u kolektivnoj režiji talijanske trupe Anagoor te, među ostalima, čileanska, španjolska, srbijanska, francuska, američka, norveška i slovenska ostvarenja.
Međunarodni teatarski festival (MESS) osnovan je 1968. u Sarajevu kao Festival malih i eksperimentalnih scena Jugoslavije. Održavanje festivala prekinuto je izbijanjem rata u Bosni i Hercegovini, nakon čega ga je uprava festivala preimenovala u Međunarodni teatarski i filmski festival MESS Sarajevo, koji 1993. počinje svoj kulturni otpor opsadi Sarajeva. (HRT)