Kao tajnik i član Predsjedništva Hrvatskog građanskog društva Dario Musić djelovao je do 2005. Udruga dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik dodijelila mu je počasno članstvo, a 2014. ga je predsjednik RH odlikovao ordenom Reda Ante Starčevića

U palači Bizanti u Kotoru 29. listopada održana je komemoracija za Darija Musića (78), čovjeka koji je svojim djelovanjem, humanošću i kulturnim zalaganjem za Hrvate u Crnoj Gori zaista učinio mnogo. Na početku se nazočnima obratio Mario Brguljan, predsjednik Hrvatskog građanskog društva Kotor, osvrnuvši se na Musićev životni put.

„Dario je prihvatio uključenje u aktivnosti Hrvatskog građanskog društva, da bude tajnikom Društva, a u nadolazećom godinama obnašao je mnoge odgovorne dužnosti kao član Predsjedništva. Od tada su njegove aktivnosti u HGD – u uspješne, prepoznatljive kako u krugu korpusa u Crnoj Gori tako i u Hrvatskoj“ – istakao je Brguljan.

Također je naglasio da je u njegovu domu godinama djelovalo prvo uredništvo Hrvatskog glasnika. Veliki napredak o podizanju hrvatske svijesti načinjen je 2004. , kada je uspješno pokrenut projekt „Učimo hrvatski“ čiji je voditelj bio Dario Musić.

Značajne manifestacije, susreti, kao i obilježavanje događaja iz povijesti Hrvata u Crnoj Gori te povezivanje i udruživanje Crnogoraca i Bokelja u Hrvatskoj, gdje je Društvo bilo organizator, a Dario Musić član, ostavile su veliki i prepoznatljivi trag. Autor je monografije Hrvatskog građanskog društva Crne Gore 2003. – 2013., uz druga brojna djela i knjige kojima je dao doprinos hrvatskoj nacionalnoj zajednici. Brguljan je podsjetio i na brojne projekte lkoje je Musić pokrenuo, kao što su Tjedan hrvatskih manjina, Hrvatski dani u Boki, Bokeljska priča i dr. Godine 2003. je zahvaljujući upravo njemu obnovljena manifestacija Tripundanske svečanosti, koja traje i danas. Iste godine je i nositelj projekta za pomoć bolesnima i nemoćnima, koji se godinama realizirao u suradnji s hrvatskim Crvenim križem.

Kao tajnik i član Predsjedništva Hrvatskog građanskog društva Dario Musić djelovao je do 2005. Udruga dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik dodijelila mu je počasno članstvo, a 2014. ga je predsjednik RH Ivo Josipović odlikovao ordenom Reda Ante Starčevića.

„Ponekad je stvarno teško uočiti tihe ljude s viškom radne energije i potencijala, a s konačnim deficitom, kada je u pitanju samopromocija. Jedan od rijetkih čije se ime u Boki spominje s velikim poštovanjem i uvažavanjem među Hrvatima, ali i ostalim građanima je Dario Musić“.

Komemoraciji su prisustvovali brojni prijatelji, suradnici, kao i svi oni koji poštuju rad i djela Darija Musića.
(www.radiodux.me)

 
 
 
                                                                      Godine 2014. Darija Musića predsjednik RH
                                                                      Ivo Josipović odlikovao je ordenom Reda Ante Starčevića