Organizator okruglog stola „Kotorski i dubrovački biskup Pavao Butorac – život i djelo“ je bilo HNV Crne Gore, uz potporu Kotorske biskupije, Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809, Rijeka i Područnoga centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar 

Na okruglom stolu, koji je 2. lipnja organiziran u čast kotorskog i dubrovačkog biskupa Pavla Butorca u crkvi Sv. Pavla u Kotoru, nazočili su brojni znanstvenici, predstavnici političkog i kulturnog života dvaju gradova. Obuhvatio je nekoliko tema iz života i za vrijeme djelovanja Butorca, te prisutnima približio snagu njegove osobnosti i duhovnosti.
Na samom početku, u ime Kotorske biskupije kao suorganizatora stola i mons. Ilije Janjića, obratio se don Robert Tonsati istakavši važnost figure i intelekta biskupa Butorca u našoj povijesti: „Butorac, rođen u Perastu, u našoj je biskupiji odabrao da vodi službe. Bio je župnikom u Dobroti, kateheta u Kotoru i Splitu, rektor kotorskog sjemeništa; kotorski biskup, administrator, te kasnije biskup Dubrovačke biskupije. Svestran i plodan pisac teoloških, filozofskih, povijesnih, duhovnih, te drugih djela s različitih područja humanističkih znanosti, te primio je doktorat od Katoličkog Bogoslovnog fakulteta u Zagrebu“, rekao je, među inim, Tonsati.
U ime Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Rijeka i u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković pozdravio je konzula RH u Kotoru Hrvoja Vukovića, potpredsjednika Općine Kotor Tvrtka Crepulju, direktora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore Safeta Kurtagića, ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik Antuna Banovca i prijatelja iz Dubrovnika Srećka Čižeka.
Nakon pozdravnih riječi organizatora ovog znanstvenog skupa, moderator okruglog stola dr.sc. Vinicije Lupis izrazio je zahvalnost svim sudionicima te posebno istakao zahvalu peraškom župniku mons. Srećku Majiću koji je godinama tiskao sva kapitalna djela biskupa Butorca i koji je zaslužan za današnje poznavanje njegovih djela.

Okupljeni su potom imali prilike čuti izlaganje don Dejana Turze na temu: „Petogodišnje izvješće (1938. – 1942.) o stanju u Dubrovačkoj biskupiji“, kojeg je biskup Butorac napisao na latinskom jeziku i ima za cilj informirati o tadašnjem stanju u Biskupiji. Osvrt na Butorčevo štovanje Blažene Djevice Marije dao je fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, O utjecaju Pavla Butorca na zajednice picokara u Dubrovniku (picokare – pobožne žene koje se nisu udavale, nego su kao redovnice živjele u svojim obiteljima ili u zajednici s drugim picokarama, nisu polagale redovničke zavjete nego su davale javna obećanja) govorio je mr.sc. Ivan Armanda iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža iz Zagreba.
Među govornicima bili su i ravnatelj Muzeja grada Makarske dr.sc. Marinko Tomasović, koji je obradio temu „Udio benediktinaca u zapadnjačkim okvirima bokokotorskog prostora u djelu Pavla Butorca“, te profesor Željko Brguljan s ogledom na temu: „Biskup Pavao Butorac u poratnom razdoblju – odnosi s komunističkim vlastima“ i dr.sc. Vinicije Lupis na temu: “Biskup Pavao Butorac u hrvatskoj historiografiji”.
Nakon završetka izlaganja, i glazbene stanke u kojoj su sudjelovali mješovita klapa HKD „Tomislav“ iz Kotora i dječji zbor „Leptirići“ HKD „Tomislav“, prvi puta je promovirana knjiga biskupa Butorca „Problem kulture“, izdana u Dubrovniku 1966. godine. O knjizi je govorio don Tonći Matulić, dekan Katoličkog Bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.
Organizator okruglog stola „Kotorski i dubrovački biskup Pavao Butorac – život i djelo“ je bilo HNV Crne Gore, uz potporu Kotorske biskupije, Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809, Rijeka i Područnoga centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Opširnije uz fotogaleriju