Budući se BiH nalazi u kategoriji zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za ulazak u države članice EU-a, ako su nositelji biometrijskih putovnica, ni Hrvatska od 1. srpnja neće zahtijevati vize za BiH državljane prilikom ulaska RH

Hrvatska vlada će pokrenuti postupak za stavljanje izvan snage Sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o ukidanju viza jer je od dana pristupanja Europskoj uniji obvezna izravno primjenjivati vizni sustav EU-a, objavilo je u srijedu hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija
Međutim, s obzirom na to da se Bosna i Hercegovina nalazi u kategoriji zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za ulazak u države članice EU-a, ako su nositelji biometrijskih putovnica, ni Hrvatska od 1. srpnja neće zahtijevati vize za BiH državljane prilikom ulaska Republiku Hrvatsku, ukoliko te osobe imaju biometrijsku putovnicu, dodaje se u priopćenju.
Imajući u vidu duljinu granice između Hrvatske i BiH, kao i trajni interes Hrvatske za dobrim bilateralnim odnosima s BiH, Hrvatska je uputila prijedlog Europskom vijeću da se i nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo, građanima Bosne i Hercegovine dopusti ulazak u Hrvatsku, kao i do sada s osobnim iskaznicama.
Također, radi se i na novom Ugovoru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima te na novom Sporazumu o pograničnom prometu kako bi se olakšao život građanima koji žive uz državnu granicu, a u skladu s pravilima Europske unije, priopćio je MVEP.
(tportal.hr/Hina)