Nakon predstave održan je i razgovor, uz moderiranje urednice WDR-a Nadice Markovice, u kojem su svoja iskustva i razloge dolaska u Njemačku opisali Katica Bralić, Ivka Šimunić, Kazimir Barukčić, Marijan Majić i Vinko Kocijan

U Hrvatskom centru u Frankfurtu 27. lipnja je, u okviru pretprograma proslave 50. obljetnice Hrvatske katoličke župe Frankfurt na Majni, koju vodi fra Željko Ćurković, premijerno izvedena monodrama “U tuđini”. Monodramu je izveo Jerko Lažeta, hrvatski iseljenik rodom iz Ričica kod Imotskog koji već 30 godina živi i radi u Njemačkoj. Iako mu je to bio prvi nastup pred brojnom publikom, Lažeta je monodramu izveo u maniri velikog glumca, opisujući život prvih hrvatskih gastarbajtera u Njemačkoj.
Kako bi život običnog hrvatskog gastarbajtera bio što bolje prikazan, pozornice u Hrvatskom centru je bila uređena poput skromne gastarbajterske sobice sa malenim krevetom i ormarom te najosnovnijim potrepštinama te otvorenim koferom punim uspomena spremnim za povratak u domovinu. U sobi je i neizostavni radio te gramofon sa gramofonskim pločama, među kojima je i hrvatske himne Lijep naša. Zidove krasile su slike i pisama najmilijih, novinski izresci sa slikama poznatih pjevača i igrača Hajduka i Dinama. Tijekom izvođenja monodrame, dojam života prvih hrvatskih iseljenika, onih iz Dalmatinske zagore, dočarala je ženska ganga koju izvodi skupina Imoćanki iz Kelkheima.
Nakon monodrame U tuđini upriličen je razgovor sa prvom generacijom hrvatskih iseljenika. Uz moderiranje Nadice Markovice, urednice WDR-a koja je kao dijete prve generacije hrvatskih iseljenika najveći dio života provela u Frankfurtu, svoja iskustva i razloge dolaska u Njemačku opisali su Katica Bralić, Ivka Šimunić, Kazimir Barukčić,Marijan Majić i Vinko Kocijan.

Fotogalerija