Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu zajednički su u srijedu uvečer, 18. studenog, organizirali obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Bruxellesu.

Na zajedničkoj molitvi za žrtve Vukovara i Škabrnje, koju je predvodio fra Tomo Anđić, okupili su se zastupnici, diplomati, hrvatski službenici u europskim institucijama, predstavnici županija i gradova, HGK-a, Matice Hrvatske i drugi koji žive i rade u Bruxellesu.

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković je rekao kako se svih 11 hrvatskih zastupnika u EP-u okupilo u središtu europskih institucija obilježili Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje kao simbola Domovinskog rata, hrvatskih branitelja i svih civila koji su dali život za slobodu i budućnost europske Hrvatske.

– Prisjetio sam se riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana prilikom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja koji je u Vukovaru naglasio da je interes mira, suživota i pomirbe hrvatski, ali i opći europski interes,” rekao je Plenković.

Predsjednica hrvatske delegacije Dubravka Šuica je poručila:
-Lijepo je da Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje obilježavamo svake godine i da to prerasta u tradiciju te da svijetlo Vukovara gori i u Bruxellesu. Na tragu molitve fra Tome Anđića moramo njegovati vrijednosti za koje su se borili naši branitelji. Vjerujemo da ćemo to uspjeti prenijeti mladima jer sjećajući se žrtve Vukovara i praštajući možemo graditi pomirenje i budućnost Hrvatske”, zaključila je Šuica.

Unatoč pooštrenim mjerama sigurnosti na ulasku u zgradu Europskog parlamenta, komemoraciji je nazočilo stotinjak gostiju.
(Fenix / Marko Vidakušić)