Knjiga “Hrvati i Crkva – Kratka povijest hrvatskoga katoličanstva u modernosti” prva je sinteza te teme koja pokriva povijest posljednjih dvjestotinjak godina, istaknuto je, uz ostalo, na predstavljanju
Knjiga “Hrvati i Crkva – Kratka povijest hrvatskoga katoličanstva u modernosti” Ive Banca predstavljena je u utorak, 20. kolovoza u dvorani pape Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Uz autora, o knjizi su govorili Trpimir Macan, povjesničar i leksikograf, fra Ivan Šarčević, bivši glavni urednik “Svjetla riječi” i Stjepan Ćosić, povjesničar.
Knjiga je nastala kao rezultat autorovih članaka u nastavcima o povijesti Katoličke crkve u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini u razdoblju modernosti u sarajevskoj reviji “Svjetlo riječi” tijekom 2011. i 2012. godine.
Uz predgovor i pogovor u knjizi se nalaze 22 kronološko-tematski povezane jedinice, bibliografski esej i dokumenti. Bančeva knjiga prva je sinteza te teme koja pokriva povijest posljednjih dvjestotinjak godina, istaknuto je, uz ostalo, na predstavljanju.
U razdoblju modernosti izazovi za Crkvu bili su veliki, no Crkva ima veliku snagu koja dolazi do izražaja u teškim trenucima, a to je da je uvijek spremna na obnovu. Svaka rasprava o njoj mora uzeti u obzir sve okolnosti pojedinog razdoblja, rekao je autor.
Knjiga je izašla u izdanju zagrebačkog “Profila” i sarajevskog “Svjetla riječi”. (IKA)