Podružnica HMI Dubrovnik u svojim prostorijama u Gradu 18. veljače organizirala je predstavljanje knjige „Hrvati u Argentini“. Autorica je bila sveučilišna profesorica latinskoga jezika, suvremene kulture i španjolske književnosti, bavi se novinarstvom, a kao novinarka surađuje s dnevnikom “La Nacion“

Podružnica HMI Dubrovnik u svojim prostorijama u Gradu 18. veljače organizirala je predstavljanje knjige Carmen Vrljičak „Hrvati u Argentini“.
Knjiga “Hrvati u Argentini” Carmen Vrljičak (Verlichak) uz pomoć povijesnih izvora i svjedočanstava prikazuje kako i zašto su se Hrvati doseljavali u Argentinu, kako su tamo živjeli, kojim su se poslovima bavili, a govori i o sudbinama ljudi nakon Drugog svjetskoga rata.
Knjiga donosi i pregled hrvatskih prezimena u toj zemlji, koje je 2009. samo u Buenos Airesu, prema podacima iz knjige, nosilo 45 tisuća osoba, a u istoimenoj provinciji njih oko 130 tisuća.
Carmen Vrljičak rođena je u Madridu kao dijete hrvatskih roditelja, a zavičajno je vezana uz Krivodol te dio vremena provodi u Hrvatskoj. Školovala se u Buenos Airesu, gdje je diplomirala književnost i jezikoslovlje te magistrirala na radu o Thomasu Mannu. Bila je sveučilišna profesorica latinskoga jezika, suvremene kulture i španjolske književnosti, bavi se novinarstvom, a kao novinarka surađuje s dnevnikom “La Nacion”.
Autorica je desetak knjiga, a dobitnica je nagrade Academie koju je joj je dodijelio Instituto Museo General Belgrano.

Pogledajte fotografije