Danas će maketa crkve Sv. Marka biti svečano postavljena u park Mini Europe, čemu će prisustvovati i predsjednik Ivo Josipović. Domaćini iz Parka Mini Europa najavljuju pravi spektakl na otkrivanju makete koja će predstavljati novu članicu Unije. Tako će crkva Sv. Marka zauzeti mjesto uz Big Ben, Brandenburška vrata, Eiffelov toranj i druge europske znamenitosti

 

Hrvatska je na prekretnici. Čekaju je novi izazovi, ali i odgovornosti u europskoj obitelji. Pristupni put trnovit, popločen mnogobrojnim uvjetima. Odbrojavaju se posljednji dani do punopravnog članstva. Tjedan pred nama u Bruxellesu ispunjen je događanjima posvećenim upravo našoj državi.

 

Danas će maketa crkve Sv. Marka biti svečano postavljena u park Mini Europe, čemu će prisustvovati i predsjednik Ivo Josipović. Domaćini iz Parka Mini Europa najavljuju pravi spektakl na otkrivanju makete koja će predstavljati novu članicu Unije. Tako će crkva Sv. Marka zauzeti mjesto uz Big Ben, Brandenburška vrata, Eiffelov toranj i druge europske znamenitosti.

Točno u podne u zrak će biti pušteni crveni, bijeli i plavi baloni, bit će i malo vatrometa, a na vrhu obližnjeg Atomiuma, 110 metara visokog simbola Bruxellesa bit će, umjesto belgijske, istaknuta hrvatska zastava. I HRT se pridružio obilježavanju hrvatskog dana u Bruxellesu. Predsjednik Josipović i mnogi europski uglednici bit će na večernjem koncertu Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a u prestižnoj dvorani u europskoj četvrti.

Ovi dani do članstva dobra su prigoda za svođenje računa o prijeđenom hrvatskom putu prema Bruxellesu, zaprekama i očekivanim koristima. Dojmovi i očekivanja su različiti. No i europski i hrvatski pregovarači u dvije se stvari slažu: na početku pregovora prije više od 7 godina ni Unija nije imala pojma kako i čime pritisnuti Hrvatsku da se ne ponovi slučaj Rumunjske i Bugarske. I drugo, niti jedna kandidatkinja do sada nije prošla tako gusto birokratsko i političko rešeto. To je HRT-u u ekskluzivnom razgovoru potvrdio povjerenik za proširenje Štefan Füle.

Pristupni pregovori s Hrvatskom bili su dosad najzahtjevniji pregovori s jednom budućom članicom. No Hrvatska i njezin pregovarački tim nikad nisu prigovarali i uvijek su imali razumijevanja za naše zahtjeve, istaknuo je.
(HRT)