Roman ‘Sonnenschein’ iz 2007., osvojio je nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada, među ostalima Nagradu Fran Galović za najbolju knjigu zavičajne tematike i Kiklop za prozno djelo godine. Izvatke iz romana čitali su na hrvatskom autorica Drndić, a na njemačkom Kurt Neumann

Dokumentarni roman ‘Sonnenschein’ hrvatske autorice i književne kritičarke Daše Drndić, koji tematizira prešućivanu temu Drugog svjetskog rata, o djeci koja su bila oteta i odgajana da postanu arijevci, predstavljen je u 19. listopada u umjetničkom udruženju ‘Alte Schmiede’ u središtu Beča.
‘Bečka publika primila je jako dobro predstavljanje knjige što je izraženo i velikim pljeskom na kraju prezentacije’, rekla je autorica. ‘Knjiga je spomenik osobama koje su bile proganjane’, rekao je voditelj literarnog odjela umjetničke udruge ‘Alte Schmiede’ Kurt Neumann.
U romanu se isprepliću teme deportacije Židova, logora smrti, pitanje neutralnosti Švicarske u Drugom svjetskom ratu, odredi SS-a i povijest Gorice, te se kroz povijest židovske obitelji i sudbinu mlade žene Haye Tedeschi razotkrivaju zablude, osobni promašaji i tragedije u kojima se zrcale najcrnije nemani čovjekova bića koje su više no ikada isplivale u 20. stoljeću, rečeno je na predstavljanju.
Izvatke iz romana čitali su na hrvatskom autorica Drndić, a na njemačkom Kurt Neumann.
‘Sonnenschein’ je bio predstavljen i u drugim državama, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, a preveden je na 13 jezika, rekla je autorica.
Roman ‘Sonnenschein’ iz 2007., osvojio je nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada, među ostalima Nagradu Fran Galović za najbolju knjigu zavičajne tematike i Kiklop za prozno djelo godine.
(Hina)