Zbornik je predstavio Antonio Sammartino, predsjednik Zaklade Agostina Piccoli i jedan od autora knjige u sklopu sjajno organizirane moliško-hrvatske večeri nazvane „Čeljade iz one bane mora“. Uvod u promociju Zbornika i moliško-hrvatsku večer dao je kurator Hrvatskog centra gradišćanskih Hrvata i glavni urednik Hrvatskih novina Petar Tyran

„Korijeni – Hrvati Biokovlja i Donje Neretve u Italiji / Radici – Croati del Biokovo e della Bassa Nerenta in Italia“, naziv je dvojezičnog i bogato ilustriranog zbornika autora Ive Marinovića, Antonija Sammartina i Balda Šutića predstavljenog 23. rujna u Hrvatskom centru u Beču, uz izložbu, kulinarij i glazbu iz talijanske pokrajine Molise i austrijskog Gradišća.
Zbornik je predstavio Antonio Sammartino, predsjednik Zaklade Agostina Piccoli i jedan od autora knjige u sklopu sjajno organizirane moliško-hrvatske večeri nazvane „Čeljade iz one bane mora“.
„Promocija knjige nije slučajno u Beču, jer upravo ovdje, na Hrvatskom balu gradišćanskih Hrvata, rođena je ideja o ovoj historiografskoj studiji o Moliškim Hrvatima“, rekao je Sammartino. Istakao je kako je Zbornik donosi nove znanstvene spoznaje o ljudima s Biokova i Neretve koji su se u 15. i 16. stoljeću iseljavali u talijansku pokrajinu Molise, donoseći povijesne izvore o porijeklu hrvatskih doseljenika.
U potrazi za sigurnijim i boljim životom, ti su se naši ljudi, prije pet stoljeća otisnuli na „drugu banu mora“, dodao je autor knjige napomenuvši kako je danas Moliških Hrvata oko dvije tisuće, i da žive u tri sela, Mundimitar, Kruč i Štifilić, te da nažalost lagano izumiru. Kao potvrdu tome naveo je podatak iz istraživanja podrijetla hrvatskih prezimena u pokrajini Molise prema kojem se je broj hrvatskih prezimena gotovo prepolovio, od nekadašnjih 68 na sadašnjih 33.
Na predstavljanju Zbornika Sammartino se je osvrnuo i na sličnosti i dio povijesnog mozaika iseljavanja gradišćanskih Hrvata na prostor današnje Austrije i susjednih zemalja gotovo prije pet stoljeća, napomenuvši kako su na sve velike migracijske pokrete u mediteranskom prostoru utjecaj imale gospodarske, političke, religijske i kulturne (ne)prilike. Posebno je istaknuo odličnu suradnju s gradišćanskim Hrvatima, zahvalivši im na domaćinstvu.
U sklopu predstavljanja Zbornika, upriličena je i izložba plakata i otisnutih pjesama pod naslovom „Drevni kamen Moliških Hrvata“. Za kulinarij je bio zadužen Gabriele Blažeta, a glazbu je pripremio Marko Blažeta u suradnji s gradišćanskim Hrvatima.
Uvod u promociju Zbornika i moliško-hrvatsku večer dao je kurator Hrvatskog centra gradišćanskih Hrvata i glavni urednik Hrvatskih novina Petar Tyran.
Promociji su, između ostalih, bile nazočne i hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković i nova konzulica Vesna Odorčić.
(Fenix Magazin)

Tekst: Snježana Herek

Fotogalerija