U Programu se naglašava važnost toga da se nastava hrvatskog jezika i kulture ponudi unutar institucionalnog okvira Republike Austrije, i to pod istim uvjetima kao nastava drugih materinskih jezika u Austriji

Pomoćnica ministra kulture Republike Hrvatske dr. Iva Hraste – Sočo i direktorica Kulturno-političke uprave u Ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije dr. Teresa Indjein potpisale su utorak, 11. listopada u Beču u ime vlada Program suradnje na području kulture i obrazovanja za razdoblje od 2016. do 2019. godine, između Republike Hrvatske i Republike Austrije, sukladno Ugovoru o suradnji u području kulture i obrazovanja, što su dvije vlade sklopile 2004. godine.

Kako je novinarima rekla nakon potpisivanja dr. Hraste – Sočo, Program će doprinijeti daljnjem unapređenju kulturnih i obrazovnih bilateralnih odnosa dviju država i logičan je nastavak dugih i plodonosnih kulturnih i ostalih veza koje postoje između Hrvatske i Austrije.

– Novo, i za Hrvate u Austriji izuzetno važno, je da se u Programu naglašava važnost toga da se nastava hrvatskog jezika i kulture ponudi unutar institucionalnog okvira Republike Austrije, i to pod istim uvjetima kao nastava drugih materinskih jezika u Austriji – posebno je naglasila pomoćnica ministra kulture RH dr. Hraste – Sočo. Dodala je kako je i Austrija uvidjela da je takva ponuda nužna, s obzirom da je hrvatski 24. službeni jezik Europske unije.

– To je nova i izuzetno važna mogućnost organiziranja nastave na hrvatskom jeziku u austrijskim školama za djecu Hrvata koji žive u Austriji – napomenula je. Na novinarski upit znači li to da se u Austriji ukida dosadašnja nastava na tzv. BHS-u (bosanski-hrvatski-srpski), Hraste- Sočo je odgovorila da je to stvar Austrije, hoće li to ostaviti ili ne, no da je najvažnije da će se na novoj austrijskoj obrazovnoj ponudi naći nastava na hrvatskom, kao zasebnom i samostalnom europskom jeziku.

Voditeljice obaju izaslanstava ocijenile su dvodnevni sastanak austrijsko-hrvatskog mješovitog povjerenstva o suradnji u kulturi i obrazovanju vrlo uspješnim. Između ostalog bilo je riječi i o “Godini kulture” Austrije i Hrvatske koju je austrijsko Ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove 2017. godine posvetilo predstavljanju kulturnog bogatstva naše zemlje u ovoj alpskoj zemlji. Partner u tom projektu biti će mu hrvatsko Veleposlanstvo u Austriji.

Sastanci austrijsko-hrvatskog mješovitog povjerenstva održavaju se svake tri godine, kako bi se u novi Program unijele nove ideje za unapređenje kulturne suradnje između Austrije i Hrvatske. Ovoga puta bečki je sastanak bio “pun pogodak”. (Večerni.hr)

Tekst: Snježana Herek