Spomen-ploču zajednički su postavili Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču i Grad Rijeka povodom 103. obljetnice smrti a u sklopu bilateralnog projekta Godina kulture Austrija-Hrvatska 2017.

Spomen ploča hrvatskom skladatelju, dirigentu, osnivaču hrvatske opere Ivanu pl. Zajcu otkrivena je 17. prosinca na zgradi u drugom bečkom okrugu gdje je od 1868. do 1870. živio i skladao.
Spomen-ploča postavljena je u povodu 103. obljetnice smrti Ivana pl. Zajca a u sklopu bilateralnog projekta Godina kulture Austrija-Hrvatska 2017. a zajednički su je postavili Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču i Grad Rijeka.

Spomen-ploču na kojoj na njemačkom i hrvatskom jeziku piše: “Hrvatski skladatelj, osnivač hrvatske opere Ivan pl.Zajc skladao je između 1868 -1870 na ovoj adresi svoje opere i operete”, otkrili su Berlakovich i pročelnik Odjela uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem grada Rijeke Srđan Škunca.

Na Zajčev život i rad ( 1832-1914) podsjetio je austrijsko-hrvatski međunarodno priznati dirigent i fagotist Milan Turković.
U Beču je tijekom njegova djelovanja uspješno izvedeno 11 njegovih djela a napisao je, uz ostalo, i četrdesetak opereta.
Program kroz prigodnu svečanost vodio je u ime Austrijsko- hrvatskog društva Marjan Brajinović, a u glazbenom dijelu nastupila je dubrovačka klapa “Kaše” izvevši i Zajčevu domoljubnu pjesmu “U boj” koju je Zajec napisao 1866. u Beču. (Fenix Magazin)

Tekst: Snježana Herek