Cijenjeni arhitekt, rođen na Hvaru 1923., dobitnik je brojnih novozelandskih državnih i strukovnih priznanja, a građu za knjigu “From Distant Villages”- fotografije, pisma, dokumente i razgovore sa iseljenicima – predano je skupljao 6 desetljeća

U Aucklandu je u petak popodne, 18. prosinca, u 92. godini umro Steve Jelicich. Na Novi Zeland otišao je iz Sućurja na Hvaru 1927. a svojom se knjigom, koja donosi pregled povijesti hrvatskog iseljavanja iz Dalmacije na Novi Zeland od 1858. do 1958., pridružio proslavi 150. godišnjice doseljavanja Hrvata na Novi Zeland 2008. Ovaj cijenjeni arhitekt, rođen 1923., dobitnik je brojnih novozelandskih državnih i strukovnih priznanja, a građu za knjigu – fotografije, pisma, dokumente i razgovore sa iseljenicima – predano je skupljao 6 desetljeća. Knjiga je ilustrirana brojnim starim fotografijama i opremljena korisnim indeksom imena.
Stoljeće novozelandsko – hrvatskih kulturnih dodira Jelicich, na više od 300 stranica, opisuje kroz povijest naraštaja Dalmatinaca, koji ondje žive i stvaraju. Knjiga “From Distant Villages”, koju je objavio Pharos Publications Limited u Aucklandu 2008., podijeljena je u 118 poglavlja. Jelchiceva knjiga predstavljena je u Hrvatskoj matici iseljenika 5. studenoga ove godine.
Jelicich je napravio golemi i važni posao, istražujući podatke o brojnim hrvatskim iseljenicima na Novom Zelandu, osobito onima Sjevernog otoka. Ovako značajno djelo, svi se slažu, zacijelo zaslužuje hrvatski prijevod, kako bi se povijesnom pričom o Hrvatima u Novom Zelandu mogli upoznati i ponositi i oni u domovini.
(dšš)