Nagradu dodjeljuje Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora za inovacije u razvoju Speech-to-Text sustava Newton Dictate. Što se inovacije tiče, riječ je o sustavu pretvaranja govora u tekst koji je razvila Presscutova sestrinska tvrtka Newton Technologies Adria

Njemački veleposlanik u Hrvatskoj Thomas Schultze tvrtki Presscut će uručiti AHK inovacijsku nagradu Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore za inovacije u razvoju Speech-to-Text sustava Newton Dictate.
Riječ je o sustavu pretvaranja govora u tekst koji je razvila Presscutova sestrinska tvrtka Newton Technologies Adria.
– Velika nam je čast primiti priznanje tako ugledne organizacije koja radi na promociji dobrih hrvatsko-njemačkih gospodarskih odnosa i primjerima pokazuje kako raditi na razvijanju poslovanja. Nagrada koju nam je uručio njemački veleposlanik obvezuje nas da nastavimo raditi na daljnjem razvoju našeg Newton Dictatea i da pokušamo pronaći još novih primjena ove tehnologije – izjavio je Marko Poljak, član Uprave Newton Technologies Adria i tvrtke Presscut.
Newton Technologies Adria, stoji u priopćenju, razvila je sustav Newton Dictate na hrvatskom jeziku, koji omogućava pretvaranje govora u tekst, s nizom naprednih značajki, poput prepoznavanja članaka i stavaka zakona i njihovog kraćenja u rječniku namijenjenom pravnicima i sudstvu, te dijagnoza u rječnicima namijenjenim općoj medicini i radiologiji. Newton Dictate, uz rječnike za odvjetništvo i sudstvo, korisnicima nudi i rječnike za radiologiju, te opću medicinu i rječnik za parlament, koji im omogućavaju diktiranje i zapis njihovih pravnih akata, dijagnoza i govora u gotovo realnom vremenu, uz iznimno visok postotak točnosti prijepisa i niz mogućnosti da sami dopunjavaju rječnike, kreiraju svoje skraćenice i druge opcije.
Newton Technologies Adria u vlasništvu je tvrtke Newton Media Grupe iz Praga. Newton Media Grupa osnovana je 1995. godine u Pragu, a danas je internacionalna media insight grupa s uredima u deset zemalja i s preko 500 zaposlenika.
(www.jutarnji.hr)