Riječka proslava je već tradicionalno upriličena u crkvi Uznesenja Blažene Marije Djevice na Nebo (Župa Assunta). Lode je na ponos svoje obitelji i cijele zajednice Sv. Tripunu uputio Mali admiral Jakov Mišković. U Zagrebu je Kolo sv. Tripuna otplesao Odred Bokeljske mornarice 809 Zagreb otplesao ispred crkve Sv. Marije na Dolcu

U Rijeci je 5. veljače uz veliki broj Bokelja i prijatelja Boke obilježen Sveti Tripun. Proslava je već tradicionalno upriličena u crkvi Uznesenja Blažene Marije Djevice na Nebo (Župa Assunta). Godišnje ponovljene svečanosti i ove godine je započelo Lodama koje je na ponos svoje obitelji i cijele zajednice Sv. Tripunu uputio Mali admiral Jakov Mišković.

Nakon loda uslijedila je sv. misa koju je predvodio župnik mons. Sanjin Francetić zajedno s vikarom don Pavom Đikom i fra Markom Vukovićem. U misnom slavlju je sudjelovao i fra Marko Vuković koji je ostao upamćen kao župnik Prčanja, Stoliva, Lepetana i drugih mjesta kroz 27 godina službe.

Župnik mons. Francetić je posebno zahvalio Hrvatskoj bratovštini Bokeljska mornarica 809 Rijeka budući je i ove godine povezala Rijeku i Župu Assunta sa Zaljevom Hrvatskih Svetaca i dobro organizirala proslavu. Nakon blagoslova riječki odred je otplesao Kolo sv. Tripuna uz tradicionalnu pleh glazbu Gradske glazbe Trsat. Čast Kolu je i ove godine iskazao svojim ulaskom i gradonačelnik Rijeke mr. Vojko Obersnel.

Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Zagreb u nedjelju je također proslavila blagdan sv. Tripuna. Proslava je počela Kolom sv. Tripuna koje je otplesao Odred Bokeljske mornarice 809 Zagreb ispred crkve Sv. Marije na Dolcu, a nastavljena svečanom svetom misom, kojoj je prisustvovalo brojno članstvo bratovštine i gosti. Misu je predvodio župnik crkve Sv. Marije, preč. Zlatko Golubić u zajedništvu s prof. dr. Josipom Šimunovićem. Prije njezina početka, mali admiral Andrija Vidović, potomak poznate kotorske obitelji Ciko, govorio je Lode. Okupljenima na ovome slavlju pročitan je “Proglas vjernicima Kotorske biskupije u Boki i Bokeljima izvan Boke za svečanosti sv. Tripuna” koji je uputio kotorski biskup Ilija Janjić. Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličao župni zbor “Branimir”.

Na kraju svete mise okupljenim Bokeljima obratio se predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Zagreb Ivo Škanata.
Ovogodišnje svečanosti završavaju u subotu, 25. veljače 2017. tradicionalnim okupljanjem Bokelja i njihovih gostiju na Bokeljskoj večeri.
(Radio Dux)