Film “Blokada” Igora Bezinovića osvojio je posebno priznanje u kategoriji srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma, u kojoj je glavnu nagradu dobio “Mirage” Srđana Keče, a film “Posljednja ambulantna kola Sofije” dobio je nagradu Silver Eye za najbolji dugometražni dokumentarni film

 

 

U češkom gradiću Jihlava, na pola puta između Praga i Beča, upravo je završio festival dokumentarnog filma na kojem su među najzapaženijim gostima bili predstavnici nekoliko hrvatskih produkcija. Festival Jihlava najveći je dokumentarni festival u srednjoj i istočnoj Europi, a ovogodišnje izdanje održavalo se od 23. do 28. listopada. Osim što su sudjelovali u nizu radionica i okruglih stolova za filmske profesionalce, Hrvati su bili uspješni i u glavnom festivalskom programu, gdje su oba prikazana filma naših autora osvojila festivalske nagrade!


Majstorska klasa Juričić

Film “Blokada” Igora Bezinovića potaknuo je žustru raspravu o pravima studenata u današnjoj Europi te osvojio posebno priznanje u kategoriji srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma, u kojoj je glavnu nagradu dobio “Mirage” Srđana Keče, a film “Posljednja ambulantna kola Sofije” dobio je nagradu Silver Eye za najbolji dugometražni dokumentarni film. Producent ovog iznimno uspješnog dokumentarca, Siniša Juričić iz Nukleus filma, održao je i majstorsku radionicu filmske produkcije, koju su sami organizatori proglasili jednim od vrhunaca festivalskog programa.
A u programu je zaista bilo atrakcija, od radionice koju je održao kontroverzni danski redatelj Mads Brugger, preko predavanja britansko-pakistanskog intelektualca Tariqa Alija i kineskog nobelovca u emigraciji Gaoa Xingjiana, do gostovanja ukrajinske radikalne feminističke skupine Femen, koje su govorile o temama kojima bi se dokumentaristi trebali snažnije pozabaviti. Takvih događanja u Jihlavi će biti sve više, jer osim što funkcionira kao filmski festival za široku publiku, ona u zadnjih nekoliko godina postaje sve važnije mjesto susreta filmskih i festivalskih radnika iz cijeloga svijeta koji se tu okupljaju u nizu radionica i okruglih stolova, umrežavaju, dogovaraju buduće suradnje…


Predstavio se i ZgDox

U nekoliko takvih programa u Jihlavi ove su godine uz Juričića i Bezinovića gostovali Oliver Sertić i Vanja Jambrović iz produkcije Restart, zatim redatelji Boris Bakal i Hrvoje Mabić, mladi producenti Ivan Kelava i Iva Tkalec te predstavnici Zagreb Doxa, koji je bio jedan od šest svjetskih festivala odabranih za predstavljanje u programu Festival HUB. U Jihlavu ih je osobno pozvao direktor festivala Marek Hovorka, mladoliki i naoko smotani Čeh koji je cijeli tjedan krstario od jedne do druge festivalske lokacije na malom električnom biciklu. Usprkos opuštenoj vanjštini, rast njegova festivala iz godine u godinu dokazuje da je riječ o iznimno sposobnom organizatoru, čije će radionice očito postati nezaobilazno mjesto predstavljanja hrvatske filmske produkcije. I nadamo se, uspješna platforma za plasiranje našeg filma u svijet.
(Večernji list)