Predstavljačica i uvodničarka bit će povjesničarka književnosti i spisateljica Julijana Matanović, a gost će joj biti akademik Nedjeljko Fabrio, književnik, glazbeni kritičar i prevoditelj. Voditelj je tribine Tomica Vrbanc, koji je ujedno i voditelj Zbirke

Druga iz ciklusa književnih tribina Zbirke Domovinskog rata NSK pod naslovom Čitam te, Lucijane (Domovinski rat u romanima Nedjeljka Fabrija) će se održati u ponedjeljak, 27. travnja 2015., u 12 sati, u čitaonici Zbirke.
Predstavljačica i uvodničarka bit će povjesničarka književnosti i spisateljica Julijana Matanović, a gost će joj biti akademik Nedjeljko Fabrio, književnik, glazbeni kritičar i prevoditelj. Voditelj je tribine Tomica Vrbanc, koji je ujedno i voditelj Zbirke.
Na ovoj tribini bit će riječi o romanu Smrt Vronskog iz 1994. godine, koji stoji u samim početcima naše ratne proze. Tolstojev lik grofa Vronskoga dolazi, umjesto na bojišnicu rusko-turskoga rata 1877., pred opkoljeni Vukovar 1991. godine. Ova „prvorazredna domislica“, kako je ideju nazvao Igor Mandić, čini početak zbivanja ovoga kratkog romana koji je imao široku i raznorodnu kritičarsku recepciju od dana objavljivanja, pa sve do tematskoga broja Književne republike u čast Nedjeljka Fabrija iz 2008. godine. Domovinski rat poslije je ušao u širu povijesnu fresku, roman hrvatske pasije, kako glasi podnaslov romana Triemeron, koji čini završni dio Jadranske trilogije.
Dijelove romana interpretirat će glumac Filip Šovagović.
(NSK)