Organizator tribine je zagrebački Centar za kulturu i informacije Maksimir, a gostuju dr.sc. Mislav Rubić, Stjepan Šulek, književnik i diplomat te Ninoslav Mogorović, dugogodišnji emigrant i povratnik iz Njemačke. Voditelj tribine je dr. sc. Marin Sopta

Centar za kulturu i informacije Maksimir u Zagrebu poziva na javnu tribinu na temu Ante Cilige. Tribina će se održati u Centru u četvrtak, 18. veljače s početkom u 12 sati, a gosti tribine su: dr.sc. Mislav Rubić, Stjepan Šulek, književnik i diplomat te Ninoslav Mogorović, dugogodišnji emigrant i povratnik iz Njemačke. Voditelj tribine je dr. sc. Marin Sopta.
Iza Ante Cilige ostalo je gotovo cijelo jedno stoljeće aktivnog političkog života. Rođen je u katoličkoj obitelji u Istri 20. veljače 1898. godine. Proživio je dva svjetska rata, revolucije i bune te svjedočio nestajanjima i nastajanjima država. Preživio je sovjetske kaznionice i Sibir, Jasenovac kao i zatvore u Zagrebu, Beogradu, Trstu i Puli. Svijet su prije njega napustili brojni prijatelji iz mladosti, a osobne su se tragedije i mnoge bolesti nastavile nizati tijekom godina. Ipak je iz najcrnje priče jedne ljudske sudbine Ciliga crpio nevjerojatnu snagu i stvaralačku energiju kojom je u nemogućim uvjetima objavljivao knjige, pokretao časopise i stalno bio informiran o svim važnijim nacionalnim i globalnim pitanjima.

Uz časopise, Ciliga je izdavao brojne knjige koje su doživjele mnoga izdanja te su prevedene na svjetske jezike poput engleskog, francuskog, talijanskog, njemačkog, ruskog, španjolskog, japanskog i drugih. Da bi učvrstio svoju poziciju vanstranačkog čovjeka, Ciliga je napustio iseljeničke organizacije i potpuno sam pokrenuo novi časopis Na pragu sutrašnjice.
Taj časopis nije nikada uspio dosegnuti popularnost Hrvatske revije i Nove Hrvatske niti je Ciliga uspio okupiti oko sebe tim ljudi kao što je to pošlo za rukom njegovim kolegama Jakši Kušanu i Vinku Nikoliću, ali nitko nije uspio potpuno sam, s tako ograničenim sredstvima i u toliko lošim uvjetima, napraviti toliko puno koliko je to uspjelo Ciligi u deset godina izlaženja ovoga časopisa. U časopisu Na pragu sutrašnjice okupio je nespojive ideologije koje su se zajedno borile za jedan zajednički cilj – slobodnu Hrvatsku.
(Narod.hr)

Djela A. Cilige