Predavanje Teslin dan održat će Slađan Lipovec, suautor istoimenog CD-ROM-a u izdanju Agencije za odgoj i obrazovanje RH. Organizatori su Gradska knjižnica Slavko Kolar (Čazma) i Hrvatsko društvo pisaca (Zagreb)

U petak, 23. listopada 2015. u 19:00 sati u Gradskoj knjižnici Slavko Kolar književna tribina Čazmanski pARTy bit će posvećena čovjeku koji je osvijetlio svijet, jednom od najvećih izumitelja u povijesti, genijalnom Nikoli Tesli. Predavanje Teslin dan održat će Slađan Lipovec, suautor istoimenog CD-ROM-a u izdanju Agencije za odgoj i obrazovanje RH. Organizatori su Gradska knjižnica Slavko Kolar (Čazma) i Hrvatsko društvo pisaca (Zagreb)
Kako nam obično započinje dan? Što prvo činimo? Upalimo svjetla, ako je rano i još je sumrak? Uključimo radio da čujemo novosti iz svijeta ili vremensku prognozu, a možda nam puste i omiljenu pjesmu, dok doručkujemo, primjerice, tost s čajem kuhanim na električnom štednjaku? Ili uključimo računalo da provjerimo je li nam pristigao koji e-mail? U perspektivi dalekovodi se protežu unedogled, odjekuje huk električnih vlakova, dok avioni precizno navođeni radarima sigurno plove nebom. Sve nam je to uobičajeno, gotovo prirodno, pa se i ne pitamo kako je sve to nastalo.
Za sve spomenuto zapravo zaslužna je samo jedna osoba, izuzetan pronalazač s ovih prostora, za kojeg su pisali i govorili da je ‘gospodar munja’ i izumio dvadeseto, pa i dvadeset i prvo stoljeće, koji je bio ‘daleko ispred svog vremena’, bez čijih bi otkrića ‘kotači industrije prestali raditi, stali bi tramvaji i električni vlakovi, gradovi bi potonuli u mrak, a tvornice zamrle’…
(www.hrvatskodrustvopisaca.hr)