U idućih tjedan dana hrvatski književnik Miro Gavran imat će čak tri kazališne premijere u tri zemlje – Sloveniji, Srbiji i Poljskoj. Premijera “Sladoleda” bit će 6.prosinca u Narodnom domu Maribor u Mariboru“, “Teško je reći zbogom” 6. prosinca u Knjaževsko-srpskom teatru iz Kragujevca, a „Sve o muškarcima” 11. prosinca u glasovitom Teatru Kamienica u Varšavi

U idućih tjedan dana hrvatski književnik Miro Gavran imat će čak tri kazališne premijere u tri zemlje – Sloveniji, Srbiji i Poljskoj. Gavranova drama “Sladoled” bit će premijerno izvedena 6.prosinca u Narodnom domu Maribor u Mariboru u kooprodukciji s Teatrom Novi Zato iz Ptuja. Prijevod na slovenski i režiju potpisuje Samo M. Strelec, dok u glavnim ulogama nastupaju Zvezdana Mlakar i Iva Krajnc glumice iz Ljubljane.
Gavranova drama “Teško je reći zbogom” 6. prosinca ima premijeru u Knjaževsko-srpskom teatru iz Kragujevca, a u produkciji beogradskog Teatra Vihor. U predstavi nastupaju mladi beogradski glumci Nevena Ristić, Ivan Mihailović i Nina Janković, dok režiju potpisuje Marija Lopkovski.
Gavranova drama “Sve o muškarcima” premijerno će biti izvedena 11. prosinca u glasovitom Teatru Kamienica u Varšavi. Prijevod na poljski načinila je Anna Tuszynska, dok je redatelj Bartolomiej Wyszomirski. U glavnim ulogama nastupaju Michal Lesien-Glowacki, Arkadiusz Janiczek i Marcin Kwasny.
Djela Mire Gavrana prevedena su na 38 jezika, njegovi kazališni tekstovi su imali preko 300 kazališnih premijera diljem svijeta , a vidjelo ih je preko tri milijuna gledatelja. Proteklih dvadesetak godina Gavran je uvjerljivo najizvođeniji hrvatski kazališni pisac u zemlji i inozemstvu.
(Culturenet.hr)