Trideset i dva odrasla ansambla sudjeluju na ovogodišnjem festivalu u Pittsburghu, uz gostujući proslavljeni Zagrebački folklorni ansambl Dr. Ivana Ivančana, koji u Ameriku dolazi na koncertnu turneju s nastupom u Pittsburghu

U studenome 1987. godine Hrvatska bratska zajednica je pokrenula jedan od najimpresivnijih kulturnih programa u svojoj povijesti. Bilo je to u poznatoj Carnegie koncertnoj dvorani grada Pittsburgha gdje je na prvom festivalu sudjelovalo šesnaest odraslih tamburaških ansambala.

Popularnost tog prvog festivala bila jedino je nadmašio omladinski festival koji je pokrenut 1987. godine sa dvadeset omladinskih skupina koje su sudjelovale na tom prvom festivalu mladih Zajednice.

Sredinom ljeta ove godine u Chicagu smo održali vrlo uspješni, 50. po redu, godišnji festival mladih Hrvatske bratske zajednice. Sada, prvog vikenda u studenome – 4. 5. i 6. – u lijepom hotelu Wyndham Grand u centru grada Pittsburgha proslavit ćemo 30. obljetnicu odraslog tamburaškog festivala Hrvatske bratske zajednice.

Dakle, nakon trideset godina opet ćemo se u Pittsburghu, gdje je održan prvi ovakav festival, sastati da s našim odraslim tamburaškim ansamblima proslavimo taj veliki jubilej s našom divnom hrvatskom glazbom, pjesmama i plesovima. Održavanjem ovakvih festivala omogućili smo mnogim mladim tamburašima iz omladinskih skupina, a i mnogim drugim ljubiteljima naše hrvatske glazbe da nastave svoju ljubav prema hrvatskoj kulturnoj i glazbenoj baštini. Zbog toga su u to vrijeme i pokrenuta mnoga osnivanja novih ansambala u mjestima i gradovima gdje ih do tada nije bilo.

Trideset i dva odrasla ansambla su se odazvala na sudjelovanje na ovogodišnjem festivalu u Pittsburghu.

Osim nastupa naših ansambala u kojima sudjeluju članovi Zajednice, ove godine nam je izuzetna radost i čast imati na festivalu proslavljeni Zagrebački folklorni ansambl Dr. Ivana Ivančana, koji u Ameriku dolazi na vrlo ograničenu koncertnu turneju s nastupom u Pittsburghu. Hrvatskoj bratskoj zajednici je čast da može biti djelomični pokrovitelj ovog ansambla tijekom ove američke turneje.
(Zajedničar)