Predstava ‘Ana Frank’ pozvana je na ovogodišnje Mostarsko proljeće, u Pozorište mladih Sarajevo te u Ljubljanu. Sva tri gostovanja održat će se u svibnju dok će krajem kolovoza 2016. predstava biti dijelom 13. festivala ‘Singerova Varšava’ – što je ujedno prvi poziv nekom hrvatskom kazalištu

Predstava ‘Ana Frank’ iz produkcije Gradskog kazališta ‘Trešnja‘ pozvana je na ovogodišnje Mostarsko proljeće, u Pozorište mladih Sarajevo te u Ljubljanu. Sva tri gostovanja održat će se u svibnju dok će krajem kolovoza 2016. ova predstava biti dijelom 13. festivala ‘Singerova Varšava’ (što je ujedno prvi poziv nekom hrvatskom kazalištu).
U ožujku 2015. godine (povodom 70. obljetnice završetka 2. svj. rata), redatelj Jakov Sedlar pripremio je za Gradsko kazalište Trešnja autorski projekt “Ana Frank”. Predstava je kombinacija dramskog i filmskog dijela – dramski dio izvode u alternaciji glumice Lucia Stefania Glavich Mandarić i Karla Brbić. Dramski dio je monodrama kojoj je cilj prikazati Anu Frank u tavanskom prostoru za vrijeme njezina zatočeništva. I dok Ana Frank, izgovarajući dijelove dnevnika, upućuje gledatelje u najintimnije misli i nadanja, zadaća dokumentarnoga filma je osigurati kontekst vremena i povijesnih događanja. Jedan od protagonista filma je Branko Lustig koji svjedoči o svom boravku u logoru (Bergen Belsen) u kojem je Ana Frank umrla svega nekoliko tjedana prije oslobođenja.
Autor predstave je Jakov Sedlar, dramaturg i scenarist filma Dominik Sedlar, narator u filmu Joško Ševo, montažer Dario Bajurin, kostimografkinja Nina Silobrčić, svjetlo Aleksandar Mondecar i autor plakata Mirko Ilić.
(culturenet.hr)