Grupa mladih Gradišćanskih Hrvata će putovati kroz sedam država u deset dana. Pod vodstvom Franje Pajrića karavana će krenuti 7. srpnja iz Koljnofa

Nakon jednogodišnje pauze ove godine će opet grupa mladih Gradišćanskih Hrvata putovati kroz sedam država u deset dana. Pod vodstvom Franje Pajrića karavana će pod geslom „Po staza naših starih“ krenuti 7. srpnja iz Koljnofa.

Obići će Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Mađarsku, Austriju, Slovačku i Češku. Putovat će iz Bakra na Kvarneru do Brna u Češkoj. Ovo je treće putovanje po stazama, po kojima su se današnji Gradišćanski Hrvati selili prije skoro pola tisućljeća.

Koljnofac Franjo Pajrić je pokretač i glavni organizator putovanja „Po staza naših starih“

Ljetošnju ekipu čine 25 mladih, prije svega studenti iz Austrije, Ugarske, Slovačke, Češke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Pri gostovanju u pojedinim mjestima će nastupiti osam parova kao i tamburaši iz ovih sedam zemalja.

Cilj projekta Po staza naših starih je prirediti veliku karavanu Po staza naših starih 2033., kada će Gradišćanski Hrvati slaviti 500. obljetnicu seljenja.

Karavana će krenuti u petak, 7. srpnja iz Koljnofa a svoju prvu postaju ima u Frankopanskom gradu Bakru. U subotu ide dalje, u Rijeku i sela Grobnik, Čavle i Jelenje. U nedjelju će Gradišćanci biti u Gorskom kotaru, Delnicama i Vrbovskom. Četvrti dan se putuje do Bosiljeva i Novigrada u dolinu rijeke Dobre. Utorak, 11. julija, a domaćin im je Šenkovec (partnerska općina Bizonje)i Marija Gorica(prijateljsko naselje Hrvatskoga Židana). Slijedeći dan je na programu Krapina, pa Lepoglava. U četvrtak, 13. srpnja se putuje do Serdahela i Sumartona u Mađarskoj. Karavana će slijedećih dana posjetiti Kalištrof i Bajngrob u Austriji. U subotu, 15. srpnja cilj je Lovreta, Mannersdorf, Požun/Bratislava, gdje se slavi i Hrvatski dan, a u nedjelju Mokríy Haj i Donje Vestonice Brno u Češkoj koji zatvaraju desetodnevnu turneju mladih Gradišćanaca.

Poziv za sudjelovanje poslali su i predsjednicu Hrvatske Grabar-Kitarović, a pisao joj je Franjo Pajrić, član Savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
(Hrvatska redakcija ORF-a)