Radio Dux je ugostio prim. dr. Josipa Gjurovića, predsjednika Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Zagreb. Potječe iz obitelji koja je Boki dala mnogo kapetana, brodovlasnika, kao i neponovljivog Vicka Gjurovića, koji je još u ono vrijeme dobio ordene Franje Josipa i egipatskog sultana. Gjurović je u Zagrebu ostvario karijeru kardiologa

U emisiji “Tragom Hrvata Boke i događaja” Radio Dux je ugostio prim. dr. Josipa Gjurovića, predsjednika Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Zagreb.
Njegova intimna i krvna povezanost s Bokom je jaka i čvrsta, s obzirom da je već šest stoljeća Prčanj stalna i sigurna luka njegovih predaka. Potječe iz obitelji koja je Boki dala mnogo kapetana, brodovlasnika, kao i neponovljivog Vicka Gjurovića, koji je još u ono vrijeme dobio ordene Franje Josipa i egipatskog sultana. Gjurović je u Zagrebu ostvario karijeru kardiologa.
Bio je u kontaktu s mnogim Hrvatima iz Boke, među kojima je najpoznatiji Karlo Radoničić, osnivač interne klinike u Zagrebu, i admiral Bokeljske mornarice u Kotoru. Dvadesetih godina prošloga stoljeća u Zagrebu je bilo toliko Bokelja, da je 1924. osnovano i registrirano Društvo Bokelja.
U iščekivanju izbora novog admirala Bokeljske mornarice, Gjurović smatra da podružnica iz Zagreba i drugih gradova u Hrvatskoj također imaju obvezu i pravo sudjelovati u izboru.
“Koncentracija kulturnih vrijednosti u Crnoj Gori je velika, i to je nešto što trebaju čuvati svi, posebno autohtoni Bokelji, koji mogu najviše doprinijeti u očuvanju kulturne baštine. Volio bih da aktiviramo naše Bokelje u Zagrebu i Hrvatskoj, da budu više nazočni u Boki. Čini mi se da je došlo i do pomaka prihvaćanja Hrvata kao manjine“, . kazao je prim. dr Josip Gjurović.

Emisiju možete poslušati na našem portalu u rubrici Emisije – Tragom Hrvata Boke i događaja na http://www.radiodux.me