Hrvatske tradicijske frizure su prepoznate u svijetu kao treća zemlja sa najrazličitijim tradicijskim frizurama i na taj način su dobile status nematerijanog kulturnog dobra

Podatke o frizurama koje su se nosile davno prije imamo zahvaljujući frizerima istraživačima. Jedan od njih je Mario Treščec (35). Srednju frizersku školu završio je prije 18 godina, a frizerstvo ga je oduvijek privlačilo zbog same ljepote kose koja je, kaže i vizualni identitet osobe. Posvetio se istraživanju i izradi hrvatskih tradicijskih frizura.

Istraživač mora proći jedan dugi proces koji traje od 6 mjeseci do godinu dana. Njemu je zadatak da u određenom podneblju, u određenom mjestu stupi u kontakt sa folkloristom, sa etnologom, eventualno antropologom ako postoji u muzeju i sa izvornim kazivačem na terenu. Mora dobiti barem minimalno troje istomišljenika iz istog mjesta da potvrde informaciju i samim time je istraživanje završeno, objašnjava.

Za sada ima diplomu istraživača Bjelovarsko-bilogorske županije i Bijele Moslavine. Većina sela u Bilogorju imala je različite frizure, ali te različite frizure su bile gotovo ista tehnika od prije 100, 200 god do danas, dok recimo Slavonija, Baranja, Srijem imaju neke kroz godine modifikacije čak i u tom izvornom dijelu, kaže Treščec.

Mariov rad prepoznat je i na svjetskim natjecanjima – od Pariza, Milana, Moskve do Chicaga, uvijek je bio među pet najboljih frizera.

Uvijek je sa mnom i na svim svjetskim prvenstvima bila tradicija hrvatske, barem jedan mali detalj, da svijet vidi kako imamo prekrasne frizure i da se možemo ponositi njima, smatra.

Danas je, nažalost, sve manje čuvara toga kulturnog blaga. Stoga su frizeri istraživači poput Marija posebno vrijedni – zahvaljujući njima tradicija neće samo tako pasti u zaborav.
(Autor: E.L.S./I.D./HRT-VIDEO)