Za predviđeni tonski arhiv snimili su preko 300 sati razgovora s 393 ljudi u 58 hrvatskih sela u Gradišću, Mađarskoj i Slovačkoj

Projekt Hrvatskoga kulturnoga i dokumentacijskog centra (HKDC) o snimanju kao i znanstvenom dokumentiranju i istraživanju gradišćanskohrvatskih govora i dijalekata je u drugoj fazi – obradi. Četiri godine su u okviru ovog najvećeg projekta HKDC-a snimali razgovore u 58 hrvatskih sela u Gradišću, Mađarskoj i Slovačkoj.

Za predviđeni tonski arhiv snimili su preko 300 sati razgovora s 393 ljudi, a snimke su već transkribirali. Predsjednik HKDC-a Martin Ivančić kazao je kako sada moraju pregledati snimke i u nekim selima ih nadopuniti.

Zanimljiv je i razvitak jezika hrvatske narodne grupe u tri države. To sve će pokazati zvučni arhiv, koji će biti otvoren svim zainteresiranim – prije svega znanstvenicima, dodao je Ivančić.

Predstavnici sveučilišta Zagreba i Zadra, Koblenza, Groningena u Nizozemskoj, Beča i Pedagoške visoke škole u Željeznom znanstveno će obraditi materijal. Bivša nadzornica za manjinsko školstvo u Gradišću Edita Mühlgaszner voditeljica je projektne grupe u kojoj surađuju i gradišćanskohrvatski jezikoslovci Nikola Benčić i Ivo Sučić. Zajednički rad su dogovorili na radionicama u Željeznom i u Zagrebu.
(Hrvatska redakcija ORF-a)