Skalica je 20. listopada 1851. finskim kitolovcem iz Bremena uputio na daleki put, preko Atlantskog oceana u jugozapadnom smjeru, prema Americi

Svima je poznato da je Phileas Fogg, junak romana Julesa Vernea, proputovao svijet za 80 dana u neobičnoj pustolovini koja je bila plod beskrajne autorove mašte. Isto tako je poznato da je Ivo Visin/Vizin bio prvi Hrvat koji je u 19. stoljeću svojim brodom “Splendido” oplovio zemaljsku kuglu.
Dok je Visin još lutao oceanima, kod kuće u Slavonskom Brodu odmarao se drugi naš pustolov, malo poznati Tomo Martin Skalica koji je prije prčanjskog kapetana oplovio svijet. Kontinentalac Skalica imao je samo 26 godina kada se 20. listopada 1851. finskim kitolovcem iz Bremena uputio na daleki put, preko Atlantskog oceana u jugozapadnom smjeru, prema Americi. Naš je neobični moreplovac, odrastao uz obale Save, prošao nevjerojatne dogodovštine.
Skalica je s finskim kitolovcima oplovio Ognjenu zemlju, stigao u San Francisco, a zatim preko Havajskog otočja i Tihog oceana uplovio u Petropavlovsk na Kamčatki. Tovar istopljenog ribljeg ulja posada je uspjela prodati tek u Kini i onda se vratila u Europu.
Slavonskobrodski “srećogonja”, kako su ga nazivali, tako je postao prvi Hrvat koji je oplovio svijet, doduše ne na svome nego na stranome brodu.
Tomo Skalica svoje je trogodišnje putovanje opisao u listu “Neven” 1856. godine. Njegov putopis sadrži vrijedne opise tadašnjeg života na moru, običaje stanovnika mnogih nepoznatih krajeva pa i opise pogibeljnih iskustava napada gusara i pokušaja iskapanja zlata na Aljaski.
Lead Skalica je 20. listopada 1851. finskim kitolovcem iz Bremena uputio na daleki put, preko Atlantskog oceana u jugozapadnom smjeru, prema Americi
Začudo, hrvatski leksikoni i enciklopedije uopće ne spominju tog našeg pustolova iz 19. stoljeća.
(Laudato.hr)

Više

Galijom oko svijeta