Tjedan je pozdravnim govorom otvorila ravnateljica Anna Gojtan u nazočnosti Gordana Grlića Radmana, veleposlanika RH i Berislava Živkovića, prvog tajnika te Branke Bezić Filipović i Ingrid Poljanić iz Splita

U Budimpešti djeluje HOŠIG, Hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i đački dom, koji su prošle godine napunili 20. obljetnicu djelovanja.
Ustanova je osnovana prije sedamdesetak godina kao južnoslavenska, a nakon toga hrvatsko–srpska. Od 1993. djeluje kao samostalna hrvatska škola i u potpunosti je dio mađarskog školskog sustava. Tada je svečano otvorena i zgrada u kojoj se škola i danas nalazi u ulici Kantorne Setany na kućnim brojevima od 1 do 3. 
HOŠIG je danas mjesto čuvanja i njegovanja kulturne baštine Hrvata u Mađarskoj. Za upis u ovu školu zainteresirani su i oni koji nisu hrvatskog porijekla a zanima ih hrvatski jezik i kultura. Škola, koja njeguje obiteljsko ozračje ali i prijateljske odnose s hrvatskim školama, organizira svojim učenicima posjete Hrvatskoj.
U HOŠIG-u je 17. studenog započeo Tjedan hrvatske kulture kojeg je pozdravnim govorom otvorila ravnateljica Anna Gojtan u nazočnosti Gordana Grlića Radmana, veleposlanika RH i Berislava Živkovića, prvog tajnika veleposlanstva RH te Branke Bezić Filipović i Ingrid Poljanić iz Splita.
Na svečanom otvorenju nastupio je školski orkestar, plesna skupina Tamburica, pjevački zbor i recitatori. Nakon toga otvorena je dokumentarna izložba ”100 godina Duje Balavca”, koja je za tu prigodu donesena iz Splita u organizaciji splitske podružnice HMI. O tome kako je nastao Duje Balavac, prvi splitski satirični časopis, govorila je autorica izložbe Ingrid Poljanić, voditeljica kulturnih događanja u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu.
Istog dana priređen je i kviz zajedničkih timova učenika i nastavnika na temu povijesti, vjerskog života i etnografije Hrvata u Mađarskoj.
Tijekom Tjedna hrvatske kulture na programu su brojna događanja, a osim gostiju iz Splita dolaze im i oni iz Zagreba i to iz Ženskog učeničkog doma Marija Jambrišak s folklornim programom. Predstavit će se i učenici iz Dušnoka i Serdahela, te nogometaši Mateo Pavlović i Tomislav Havojić. Gošća novinarske radionice bit će novinarka Hrvatskog radija Bernadeta Blažetin. Scenska umjetnica Petra Grišnik pričat će o glumačkoj karijeri. Bit će održano predavanje MOL-a o energetskoj suradnji te strukama u naftnoj industriji. Učit će se pjevati na hrvatskom jeziku, bit će organiziran disco za velike i male, a čitat će se i poezija na hrvatskom jeziku.
Na premijeri Vremeplova, iz HOŠIG-ove literarne i plesne radionice, gost gala programa bit će Miklos Soltesz, državni tajnik za vjerske, narodnosne, civilne i društvene odnose pri Ministarstvu ljudskih resursa.
Program je obogaćen natjecanjem u kazivanju pripovijetki i pjevačkom natjecanju HOŠIG traži zvijezdu, kojeg svi s nestrpljenjem očekuju. DJ-i će predstaviti hrvatski pop i folk, a kušat će se i hrvatski gastronomski specijaliteti iz bakine kuhinje.
Tjedan će završiti 21. studenoga kada će se učenici polako početi pripremati za kraj prvog polugodišta i nadolazeće božićne blagdane.

Tekst: Branka Bezić Filipović