Program obuhvaća predstavljanje knjige “Sedam suvremenih hrvatskih drama” u prijevodu Nikoline Židek, i u izboru i s predgovorom Darka Lukića, koncertno čitanje teksta “Žena bomba” Ivane Sajko i kazališna premijera u kazalištu El Cubo, O suvremenoj hrvatskoj drami i kazalištu Darko Lukić održat će predavanja na Državnom sveučilišnom institutu za umjetnost (IUNA) i na Gradskoj školi za dramske umjetnosti (EMAD) na odsjecima dramaturgije i dramske pedagogije

Tijekom ovogodišnjeg velikog Međunarodnog kazališnog festivala u Buenos Airesu, hrvatska drama i kazalište dobit će posebnu pozornost tijekom cijeloga tjedna različitih predstavljanja.
Rezultat je to četverogodišnjeg rada hrvatske konzulice u Buenos Airesu Nikoline Židek, profesora zagrebačke Akademije dramske umjetnosti dr. sc. Darka Lukića i predsjednice Hrvatskog centra ITI i urednice dramskog programa HRT Željke Turčinović. S argentinske strane u projekt su uključeni ugledni kazališni redatelj, dramaturg i pedagog Roberto Aguirre i umjetnički ravnatelj festivala FIBA u Buenos Airesu, slavni kurator Dario Loperfido.
Program predstavljanja hrvatske drame i kazališta obuhvaća predstavljanje knjige “Sedam suvremenih hrvatskih drama” u prijevodu Nikoline Židek, i u izboru i s predgovorom Darka Lukića, koje je na španjolskom jeziku za južnoameričke publike tiskala nakladnička kuća Editorial Biblos iz Buenos Airesa. Predstavljanje za kazališne dramaturge redatelje i producente održat će se 9. listopada u sjedištu Argentores, (argentinska udruga dramskih pisaca i scenarista) kao i u eteru, u vrlo popularnoj radijskoj emisiji “Teatro al Sur” u kojoj će Darko Lukić predstaviti knjigu i odgovarati na pitanja slušatelja.
U centru Argentores predviđeno je i koncertno čitanje teksta “Žena bomba” Ivane Sajko, a festivalska premijera tog teksta u režiji Roberta Aguirrea održat će se 11. listopada u kazalištu El Cubo. Predstava će dan potom imati i redovitu premijeru u kazalištu Teatro de Repertorio Norte, gdje će i ostati na repertoaru.
O suvremenoj hrvatskoj drami i kazalištu Darko Lukić održat će predavanja na Državnom sveučilišnom institutu za umjetnost (IUNA) i na Gradskoj školi za dramske umjetnosti (EMAD) na odsjecima dramaturgije i dramske pedagogije. Željka Turčinović predstavit će ukupnu djelatnost Hrvatskog centra ITI i časopisa “Kazalište” najprije u centru Argentores, a zatim će na Državnom sveučilišnom institutu za umjetnost (IUNA) i na Gradskoj školi za dramske umjetnosti (EMAD), na odsjecima za plesne umjetnosti i koreografiju održati predavanja o stanju plesne umjetnosti u Hrvatskoj i predstaviti časopis “Kretanja”.

U organizaciji Veleposlanstva RH u Argentini i Hrvatskog centra ITI, uz potporu Ministarstva kulture RH, nastavak ovog programa planiran je u budućnosti objavljivanjem knjige argentinskih dramskih tekstova na hrvatskom i uzvratnim predstavljanjem argentinske drame i kazališta. (Culturenet.hr)