Hrvatska manjinska koprodukcija ‘TIR’ talijanskog redatelja Alberta Fasula osvojila je glavnu nagradu Međunarodnog filmskog festivala u Rimu – Zlatnoga Marka Aurelija

Hrvatska manjinska koprodukcija ‘TIR’ talijanskog redatelja Alberta Fasula osvojila je glavnu nagradu Međunarodnog filmskog festivala u Rimu – Zlatnog Marka Aurelija, a Johannes Hiroshi Nakajama nagrađen je za najbolju montažu.
U jakoj konkurenciji u kojoj su se našla nova ostvarenja Spikea Jonzea, Takashija Miikea, Isabel Coixet i Kiyoshija Kurosawe Međunarodni žiri rimskog festivala kojim je predsjedavao američki redatelj i scenarist James Gray na jučerašnjoj je svečanosti glavnu nagradu dodijelio talijansko-hrvatskoj koprodukciji TIR redatelja Alberta Fasula. Nagradu je za svoj rad osvojio i montažer filma Johannes Hiroshi Nakajama.
Naslov filma odnosi se na standardnu međunarodnu oznaku transportnih kamiona, a riječ je o dugometražnom dokumentarno-igranom hibridu čija radnja prati pedesetogodišnjeg Branka, nastavnika iz Rijeke koji se zbog teških životnih prilika odluči zaposliti kao vozač kamiona kod jednog talijanskog autoprijevoznika.
Branka tumači poznati slovenski glumac Branko Završan, a među ostalim protagonistima pojavljuju se naturščik i stvarni vozač kamiona Marijan Šestak i slovenska glumica Lučka Počkaj. Talijanski koproducenti su Alberto Fasulo i Nadia Trevisan iz kuće Nefertiti Film, a hrvatski Irena Marković iz kuće Focus Media. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a predstavljen je i na događaju MEET CROATIA! koji se održao u sklopu sajma Filmskog festivala u Veneciji početkom rujna.
“S Albertom i njegovim projektom ‘TIR’ upoznala sam se na radionici Eurodoc u Goriziji (Interregional Group) gdje me oduševio kao autor, vrlo je poseban, ima specifičan i temeljit pristup baš svim aspektima filma. Sam projekt, koji je metafora današnje ljudske svakodnevice suočene s kontradikcijama modernog društva u kojem je sve podređeno profitu, podudarao se i s mojim stavovima i ostavio je jak dojam na mene. Kad me Alberto pozvao na suradnju, nisam trebala puno razmišljati jer sam odmah znala da želim biti dio tog projekta. Film je nastajao godinama, uz mnoge poteškoće, tako da za sve nas ova nagrada ima veliko značenje kao potvrda da smo uspjeli priču iznijeti na pravi način, što je nadam se i svojevrsna garancija da će film doprijeti do mnogih i možda ih dotaknuti”, izjavila je hrvatska koproducentica filma Irena Marković.
Osim što je režirao film, Alberto Fasulo bio je i snimatelj, a scenarij uz njega i Završana supotpisuju Enrico Vecchi i Carlo Arciero. Dizajnerica zvuka je Dubravka Premar.

Nagradu žirija za najbolju režiju osvojio je Kiyoshi Kurosawa za film Seventh Code, najbolji glumac je Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club), a najbolja glumica Scarlett Johansson (Her Spikea Jonzea).
Međunarodni filmski festival u Rimu, čije se osmo izdanje održavalo od 8. do 17. studenog, u europskim filmskim krugovima sve više dobiva na važnosti, posebice otkad mu je umjetnički ravnatelj postao Marco Müller, dugogodišnji umjetnički direktor venecijanske Mostre.
(HAVC)