Hrvatski filmovi ove jeseni idu na velike svjetske festivale u Torontu, Montrealu i Busanu, a na nadolazećem Sarajevo Film Festivalu bit će prikazano njih deset

Novi hrvatski filmovi spremni su za pohod na svjetske festivale, piše Nick Holdsworth, novinar vodećeg filmskog i showbizz medija The Hollywood Reportera.
Holdsworth u članku navodi kako će na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, nakon gotovo 15 godina, biti prikazan film Ognjena Sviličića “Takva su pravila”, dok će na festivalu u Locarnu biti prikazana još dva filma, “Cure” Andreje Štake i “Otok ljubavi” Jasmile Žbanić.
“Još desetak hrvatskih filmova ide na međunarodne festivale tijekom jeseni”, piše Holdsworth, pa navodi i da će na nadolazećem Sarajevo Film Festivalu biti prikazano deset hrvatskih filmova, među njima i dokumentarac Tanje Božić “Ljubavna odiseja”, koji je svjetsku premijeru imao u službenoj konkurenciji prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu ranije ove godine, prenosi Hrvatski audiovizualni centar na svojim web stranicama.
“Ulazak na festivale rezultat je novih politika financiranja, poticaja i zakonskih reformi koje smo uveli posljednjih godina,“ kazao je za Hollywood Reporter ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, napomenuvši kako hrvatski filmovi ove jeseni idu na velike svjetske festivale u Torontu, Montrealu i Busanu.
“Strategija nam je bila da istodobno financiramo međunarodne koprodukcije i da privlačimo strane projekte u Hrvatsku kroz mjere poticaja koje smo uveli početkom 2012.”, kazao je Hribar.
(Danas.hr)