Goste Arhiva u Sydneyju dočekali su ravnateljica Ana Watson, predsjednik Hrvatskog međudruštvenog odbora za zajedničku suradnju u NSW-u Tomislav Beram, Ružica Šteko, predsjednik Fabijan Lovoković i fra Smiljan Berišić

U četvrtak, 1. svibnja učinjen je pomak u javnom djelovanju The Croatian Archive Association of Australia Inc., jedinstvene hrvatske ustanove u Australiji.
Naime, ova hrvatska ustanova i ove godine želi udariti pečat, ne samo uspješnog djelovanja u novim prostorijama i nakon sjedinjenja s Arhivom Hrvatskog katoličkog centra u St. Johns Parku, već i proširiti svoje aktivnosti u sklopu ostalih hrvatskih društava u Australiji, koja žele sačuvati svoje i hrvatske stečevine za naraštaj budućnosti.
Na sjednici, održanoj 18. ožujka ove godine, pod pokroviteljstvom Savjetodavnog odbora Vlade Novog Južnog Walesa, hrvatski delegati su upoznali predsjedatelje s aktivnostima Hrvatskog arhiva.
Zaključeno je da će se u svrhu upoznavanja s radom ustanove pozvati Natashu Maclaren-Jones MLC i Andrewa Rohana MP.
Natasha Maclaren-Jones, MLC izabrana 2011. kao jedna od najnovijih članova Savjetodavnog odbora, a imenovana je kao predsjedateljica nekoliko državnih ustanova. No, i prije ulaska u državne ustanove, aktivno je sudjelovala u političkom djelovanju Liberalne stranke. Natasha je završila studij kao Bachelor of Nursing i Masters of Health Service Management, i bila je zaposlena kao Registerd Nurse at North Shore Hospital.
Andrew Rohan MP (Member for Smithfield), je više od 30 godina živio u Bossley Parku, sa suprugom i dvoje djece, te su mu svi lokalni problemi poznati. Sedamnaest godina je radio u samostalno, a završio je Masters degree in Science. Više od 15 godina radio je na brojnim geološkim istraživanjima, kako u Australiji tako i u drugim zemljama.
I tako je 1. svibnja Hrvatski arhiv ugostio uzvanike, uz svesrdnu pomoć fra Smiljana Berišića.
Hrvatski arhiv izgrađen je na zemljištu Hrvatskog katoličkog centra kao zasebna zgrada, a u blizini se udaraju i temelji za knjižnicu. Ulazna prostorija Arhiva obiluje hrvatskim narodnim motivima, dijelovima hrvatske narodne nošnje i brojnoga blaga iz davnije hrvatske povijesti. U Arhivu se, uz ostalo, nalaze i Zapisničke knjige prvog Hrvatskog društva na području Novog Južnog Walesa, Australsko-hrvatskog društva (osnovanoga 2. veljače 1951. godine). Ondje je i dar PBZ –a – mapa “Kuna” koja se poklanja Društvu prijatelja Zrina, ogranak Sydney.
Goste Arhiva dočekali su Ana Watson, ravnateljica Hrvatskog arhiva, Tomislav Beram, predsjednik Hrvatskog međudruštvenog odbora za zajedničku suradnju u NSW-u, Ružica Šteko, neumorna djelatnica i desna ruka Ravnateljice, predsjednik Fabijan Lovoković, a kasnije se pridružio i fra Smiljan Berišić.
(F.L.)