Radi se o multimedijalnoj interaktivnoj izložbi koja će biti postavljena u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu, a trajat će čak šest mjeseci, nakon čega će putovati u druge svjetske metropole poput New Yorka i Dubaija. Na izložbi će biti predstavljen Teslin život od 1899. do 1943. godine, a Helena Bulaja Mandulić, autorica izložbe, kaže kako će prostor galerije biti transformiran u pejzaž Teslinih ideja i vizija

“Neka budućnost kaže istinu, procijenite svakoga čovjeka prema njegovu radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali je budućnost – za koju sam tako naporno radio – moja.”

To su riječi Nikole Tesle, jednog od najvećih genija i vizionara našeg vremena. Tri četvrt stoljeća nakon njegove smrti i dalje se osjeti njegov utjecaj na naše društvo, a njemu u čast iduće se godine u ovo vrijeme, u studenome, organizira najveći kulturno-umjetnički događaj u hrvatskoj povijesti: izložba “Tesla – Mind from the Future”. Radi se o multimedijalnoj interaktivnoj izložbi koja će biti postavljena u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu, a trajat će čak šest mjeseci, nakon čega će putovati u druge svjetske metropole poput New Yorka i Dubaija. Na izložbi će biti predstavljen nepoznati dio Teslina života, onaj vezan uz umjetnost i filozofiju, iz koje je on crpio veliki broj svojih ideja. Točnije, predstavit će se Teslin život od 1899. do 1943. godine, a Helena Bulaja Mandulić, autorica izložbe, kaže kako će prostor galerije biti transformiran u pejzaž Teslinih ideja i vizija.

Svoju podršku projektu pružile su brojne institucije, ali i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, pod čijim pokroviteljstvom se izložba i održava, a u njeno ime je na predstavljanje izložbe došao njen posebni savjetnik Mate Granić. Važan partner projekta je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, čija ravnateljica Ivana Andabaka kaže kako je ova izložba odlična uvertira u 2018. godinu kada se obilježava 150 godina HDLU-a, ali i 80 godina Meštrovićevog paviljona.

Cijeli ovaj projekt bi još uvijek bio ideja da nije bilo tvrtke Real Grupa, koja je zaslužna za sastavljanje umjetničkog tima, ali i stoji iza produkcijskog dijela cijele izložbe. Krešimir Renzo Prosoli, direktor Real Grupe, kaže kako će izložba putovati u mjesta gdje je Tesla ostavio veliki utjecaj.

– Već sada radimo na tome da nakon Zagreba multimedijalni projekt “Nikola Tesla – Mind from the Future” bude postavljen i u New Yorku, Budimpešti, Pragu, Parizu i Dubaiju – rekao je Renzo Prosoli te dodao kako vjeruje da će ovaj projekt ostati zabilježen kao najveći hrvatski izložbeni izvozni projekt u povijesti.
(www.jutarnji.hr)