Trodnevnom manifestacijom Tesla & friends u Zagrebu se obilježava 161. obljetnica rođenja izumitelja Nikole Tesle i Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija

Trodnevnom manifestacijom Tesla & friends u Zagrebu se od 9. do 11. srpnja obilježava 161. obljetnica rođenja izumitelja Nikole Tesle i Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija. Manifestaciju već osmu godinu zaredom organizira Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost.

Manifestacija je započela predavanjem o Nikoli Tesli u Tehničkom muzeju a nastavlja se večernjim koncertom Ane Rucner na Bundeku.

Na sam dan njegova rođenja, 10. srpnja u 10 sati, zajedno s predstavnicima Grada Zagreba i Instituta Ruđer Bošković, položeno je cvijeće na spomenik Nikoli Tesli u Zagrebu, a navečer u Hotelu Esplanade održana već tradicionalna svečana proslava i dodjela godišnje Nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost.

Trećeg dana manifestacije, 11. srpnja, u HGK Zagreb bit će održana konferencija Tesla u Zagrebu na temu Tesla u znanosti i primjena Teslinih izuma.

U Gavelli će biti izvedena predstava Tesla Anonimus Filipa Šovagovića. Dani posvećeni Tesli bit će popraćeni i projekcijom Teslina lika na fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Nikola Tesla o svom je radu rekao ovo: Neka budućnost kaže istinu, procijenite svakog čovjeka prema njegovu radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio.

I danas njegove ideje i djela i dalje žive. Ostavio je neizbrisiv trag u svijetu i zaslužan je za stvaranje moderne civilizacije, a mnogima, pa i našoj udruzi, Tesla je i nadahnuće za stvaranje boljeg društva, jer, njegove poruke, poruke su stvaranja, rada, skromnosti i mira.
(HRT)