Tridesetak učenika viših razreda osnovne škole te srednjoškolaca boravilo je početkom travnja pet dana u Slavoniji i Vojvodini, a učenici nižih razreda osnovne škole posjetili su 10. svibnja Korčulu

Terenska nastava u Hrvatskoj za učenike hrvatske nastave iz Kotora i Tivta organizirana je i u ovoj školskoj godini. Zbog praktičnih razloga – različitog uzrasta učenika – realizirana je u dva dijela uz pomoć hrvatske zajednice u Crnoj Gori te velikodušnih domaćina u Slavoniji i Vojvodini.
Kao sve dosad i ove terenske nastave bile su izvrsna prilika da učenici uče o hrvatskoj kulturi, tradiciji i povijesti te tako na neposredan način upotpune znanja stečena u školskim klupama.
Tridesetak učenika viših razreda osnovne škole te srednjoškolaca boravilo je početkom travnja pet dana u Slavoniji i Vojvodini, a učenici nižih razreda osnovne škole posjetili su 10. svibnja Korčulu. Na terenskim nastavama učenike su budnim okom pratili revni i neumorni: Ljerka Sindik i Ilija Janović.
Stariji polaznici nastave hrvatskog jezika i kulture ove su godine obišli važnije povijesne i kulturne znamenitosti Osijeka, Đakova, Vukovara te su upoznali i doživjeli ljepotu Parka prirode Kopački rit. Naša terenska nastava nastavila se u centralnom gradu istočne Hrvatske – Osijeku.
Bili smo gosti u osječkoj Osnovnoj školi „Ivan Filipović”, gdje smo uz slavonske kiflice i prigodan program kojim se škola predstavila, upoznali njihove brojne aktivnosti. Srdačno nas je pozdravio ravnatelj Zlatko Kraljević koji je član rukometnog kluba „Olimpija”, kluba koji nam je pružio pomoć u organizaciji smještaja i otkrivanja Slavonije.
Naši domaćini u Vojvodini – Osnovna škola „Matija Gubec” iz Tavankuta te učitelji hrvatske nastave iz Subotice – priredili su za učenike, ne samo zanimljivu jezičnu radionicu, nego i slamarsku. Nakon obilaska Gradske kuće u Subotici, jezera Palić i zoološkog vrta, za učenike je organizirano i sportsko druženje.
Druga terenska nastava, jednodnevna ekskurzija na otok Korčulu i grad Marka Pola bila je možda zahtjevna, ali nezanemarivo oplemenjujuća. Na putu su se učenicima nižih razreda hrvatske nastave pridružili članovi dječjeg zbora „Leptirići” sa svojom voditeljicom Andreom Orlando. Zahvaljujući financijskoj podršci Kotorske biskupije, HGI-a, HNV-a, HGD-a, Montenegro Airlinesa, Općine Bar, Podravke i Leda, koji su prepoznali vrijednost ovakvog vida učenja, učenici nisu plaćali troškove terenske nastave.
(Radio Dux)