Četvrtu godinu zaredom u vrtiću se organizira se dodatni jezični tečaj „Hrvatski intezivno“. Povod je taj što ga u većini pohađaju djeca bez ikakva poznavanja hrvatskoga jezika. Tečaj polazi oko 40 djece u starosti od četiri do šest godina. Budući je tečaj i priprava za osnovnu školu, voditeljica tečaja radi skupa s direktorom i učiteljicama

U dječjem vrtiću u Trajštofa nudu već četvrtu godinu zaredom organiziraju dodatni jezični tečaj „Hrvatski intezivno“. Povod je taj što ga u većini pohađaju djeca bez ikakva poznavanja hrvatskoga jezika. Tečaj polazi oko 40 djece u starosti od četiri do šest godina, a jaslice i vrtić brine za oko 70 -oro djece.
Uz svakodnevno dvojezičnu pedagošku izobrazbu djece, tečaj je dodatna ponuda za učvršćivanje hrvatskoga jezika, kaže voditeljica tečaja, odgojiteljica Eva Palković-Migšič. Dodaje kako su djeca podijeljena u sedam grupa. Svaka grupa se sastaje svakih dva tjedna, a dobivaju i domaće zadaće, koje oduševljeno pišu.
Ideja za tečaj „Hrvatski intenzivno“ rodila se prije četiri godine skupa s načelnikom Trajštofa, Viktorom Hergovićem (SPÖ) s ciljem, da pokrenu projekt o čuvanju hrvatstva:
Da bi roditelji, koji nisu Hrvati, također mogli vježbati s djecom doma hrvatski jezik, Eva Palković-Migšić radnom listiću je dodala i transkripciju riči. Najvažnije je to, da djeca nauče male rečenice i dijaloge a ne samo pojedine riječ. Djeca trebaju razumjeti što ona s njima vježba. Budući je tečaj i priprava za osnovnu školu, voditeljica tečaja radi skupa s direktorom i učiteljicama.
(Hrvatska redakcija ORF-a)