Uz sudjelovanje na 7. Dugoselskom sajmu obrtništva i poduzetništva, gosti iz Vojvodine nastupili su na 13. Smotri narodnog stvaralaštva u organizaciji KUD-a “Preporod”, a posjetili su i lokalitetu na Martinovom bregu u Dugom Selu, na kojem se nalaze ostaci crkve Sv. Martina

Predstavnici triju tavankutskih udruga HKPD „Matija Gubec“, Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame i Osnovne škole „Matija Gubec“ su od 9. do 11. studenog bili gosti Zagrebačke županije i grada Dugog Sela. Glavni domaćin Tavankućana bilo je Gradsko poglavarstvo Dugog Sela, a poziv je uslijedio na proslavu Dana grada, koji se obilježava na blagdan sv. Martina, kao i na 7. Dugoselski sajam.
U organizaciji grada Dugog Sela, udruženja obrtnika i Turističke zajednice Dugog Sela, 9. studenog otvoren je 7. Dugoselski sajam obrtništva i poduzetništva, na kojem se predstavilo 111 izlagača, a održavao se uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva gospodarstva, Zagrebačke županije, Hrvatske obrtničke komore i Obrtničke komore Zagreba. Tavankućani su se predstavili najkarakterističnijim proizvodima: suvenirima i drugim predmeti ma od slame, gurabljicama, domaćom rakijom od tunje (dunje) te tavankutskim vinom Liza.
Jedan od razloga posjeta Zagrebačkoj županiji jest i susret te međusobno predstavljanje dvaju turističkih klastera. Dunavski turistički klaster Istar 21 predstavio je Ladislav Suknović, dok su domaćini predstavili Turistički klaster po Sutli i Žumberku. Predsjednik HKPD “Matija Gubec” Suknović predstavio je projekt Dunavskog turističkog klastera Istar 21 Bogatsvo različitosti, u okviru kojeg je Tavankut postigao vidne rezultate. Ravnateljica tavankutske škole Stanislava Stantić Prćić predstavila je obrazovni turizma koji se počeo prakticirati upravo kroz projekt Bogatstvo različitosti i suradnju s Dunavskim turističkim klasterom Istar 21 . Renata Razum, tajnica Turističkog klastera po Sutli i Žumberku je predstavila njegovu djelatnost.
Klaster je osnovan uspostavljanjem turističkog klastera u zajedničkoj turističkoj zoni “ Po Sutli i Žumberku” financiranog sredstvima Europske unije (CARDS 2003 “ Local Development of Border Regions”) 2006. godine.
U večernjim satima prvog dana boravka u Dugom Selu, na Otvorenom pučkom učilištu otvorena je izložba slika od slame tavankutskih slamarki. O slikama je govorio predsjednik društva Ladislav Suknović, a izložbu je otvorio
Posjet lokalitetu na Martinovom bregu u Dugom Selu, na kojem se nalaze ostaci crkve Sv. Martina Tavankućanima je priredio dogradonačelnik Ivan Gereci. Nakon ovog izleta folklorni odjel je nastupio na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Nakon kulturnog programa predstavnici Hrvata iz Vojvodine susreli su se s političkim i kulturnim djelatnicima grada Zagreba i Županije, Rudolfom Vujevićom, zamjenikom župana Zagrebačke županije, Damirom Fašaićem pročelnikom Odjela za gospodarstvo, Ružicom Rašperić, ravnateljicom Turističke zajednice Zagrebačke županije, Zlatkom Herčekom iz Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije, Petrom Lovrićem iz Hrvatske udruge poslodavaca, Anom Zelić Matić iz odsjek za gospodarski razvoj i Vjeranom Štublin iz upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu.
Na blagdan svetog Martina, Dan grada Dugog Sela, održana je sveta misa, a u popodnevnim satima je održana 13. Smotra narodnog stvaralaštva u organizaciji KUD-a “Preporod”. Nastupili su najpoznatiji folklorni ansambli Zagrebačke županije: KUD “ Preporod” iz Dugog Sela, Ogranak “Seljačke Sloge” iz Buševca, FA “Sesvetska Sela” iz Sesvete, FA “Zagreb-Markovac” iz Zagreba, ZFA ”dr. Ivan Ivančan” iz Zagreba, SKUD “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreb te HKPD “Matija Gubec” iz Tavankuta. (I.D.)