Organizator Tamburaške rapsodije je Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga (HDTP) u suradnji s Hercegovačkom franjevačkom provincijom, a domaćin susreta je župa Međugorje

Tamburaškim koncertom u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru u ponedjeljak, 4.rujna je započelo obilježavanje stote obljetnice pothvata hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića, koji je spasio tisuće hercegovačke djece od gladi i suše.

Uz veliki tamburaški orkestar na koncertu su nastupili veliki župni zbor Kraljice Mira iz Međugorja, mezzosopranistica Monija Jarak, bariton Karlo Milićević, Marija Čolak, Darija Ramljak i Dražen Šego, a sve pod dirigentskom palicom maestra Alana Bjelinskog.

Organizator Tamburaške rapsodije je Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga (HDTP) u suradnji s Hercegovačkom franjevačkom provincijom, a domaćin susreta je župa Međugorje.

Naime, ove godine obilježava se stota obljetnica pothvata hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića, koji je u Slavoniju vlakovima odveo tisuće djece iz Hercegovine kako bi ih spasio od gladi i suše, koja je u to teško vrijeme usred vihora Prvog svjetskog rata vladala u hercegovačkom kraju.

U spomen na taj važan događaj, Hercegovačka franjevačka provincija je kroz cijelu tekuću godinu raznim kulturnim i drugim prigodnim manifestacijama u BiH i Hrvatskoj obilježavala ovu veliku obljetnicu.

Tamburaška rapsodija u Hercegovini zapravo je preslika događaja pod nazivom Baranjska rapsodija, koja se svake godine održava u Belom Manastiru u Baranji, u organizaciji HDTP-a, a radi se o tamburaškom kampu koji traje pet dana, u kojim se intenzivno radi s velikim orkestrom od oko stotinu ponajboljih tamburaša i njihovih profesora iz cijele Hrvatske, zatim priređuju koncerti, a sve to pod dirigentskom palicom Alana Bjelinskog.

Jedini tamburaški orkestar iz BiH koji sudjeluje u cijelom ovom projektu je tamburaški orkestar Misericordia iz Šurmanaca, župa Međugorje, jer su oni aktivni članovi HDTP-a i sudjeluju u Baranjskoj rapsodiji.

U utorak, 5. rujna, otvoren je novoizgrađeni studentski dom za siromašne studente Dompes i pučka kuhinje fra Didak Buntić u Mostaru, nakon čega je održana svečana akademija, na kojoj su nazočili predstavnici izvršne vlasti Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Hrvatska rapsodija u Hercegovini završila je 6. rujna u Međugorju, gdje je veliki tamburaški orkestar u suradnji sa župnim zborom izveo svečanu večernju misu na vanjskom oltaru, prenosi Fena.
(prvi.tv)