Kao nastavak programa »Adriatic Open Art« koji je tijekom srpnja objedinio izložbu talijanskih i hrvatskih umjetnika s područja Liburnije u Monfalconeu u Italiji, od 18. kolovoza pa do 12. rujna isti izložbeni postav stavljen je na uvid hrvatskoj javnosti, i to u dvjema galerijama – La Cisterna i Galeriji Ekomuzeja – u Mošćeničkoj Dragi  

Suradnja je počela sudjelovanjem talijanskog slikara Cristiana Vernole iz Monfalconea na prošlogodišnjoj međunarodnoj likovnoj koloniji Mošćenički pinel i kontaktom Katedre Čakavskog sabora općine Mošćenička Draga s kulturnom udrugom »G. Mazzini« ENDAS Monfalcone.

Na izložbi sudjeluju hrvatski umjetnici – Marina Banić Zrinšćak, Ljiljana Barković, Ljubo de Karina, Dalibor Laginja, Branko Lenić, Ksenija Mogin, Neva Pizzul, Miljenka Šepić i Goran Štimac, a s talijanske strane – Alda Antoni, Ondina Altran, David Cej, Fabio Gonnelli, Emilja Mask, Maria Grazia Persolja, Armando Pizzignach, Taddeo Sedmak, Cistiano Vernole, Valdioero Vecchiet i Anita Zuberti.

Izložba u Monfalconeu je bila popraćena vrlo dobrim kritikama talijanskih medija (Primorski dnevnik, Novi glas i Il Piccolo).

Na otvorenju izložbe u Mošćeničkoj Dragi došli su referentica za kulturu općine Monfalcone Paola Benes i referent za kulturu provincije Gorizia Federico Portelli, kao i svih 11 talijanskih umjetnika.
(Novi list/Svjetlana Hribar)