Drago Cvitanovich u New Orleans došao je tijekom Drugog svjetskog rata iz Igrana kraj Makarske, a nakon dolaska u SAD zaljubio se u Hrvaticu Klaru Buconić, djevojku koja je u New Orleans stigla iz Dubrovnika. Kuharski zanat pekao je u obiteljskom restoranu prije otvaranja vlastitog, koji se tijekom godina pretvorio u lanac istih pod imenom Drago’s. 

Hodajući dubrovačkim ulicama, Robert St. John došao je do zaključka da je upravo ovaj jadranski grad kolijevka američke riblje industrije smještene na rijeci Mississippi u Louisijani, kao i poznatog američkog morskog specijaliteta.
‘Dubrovnik je rodno mjesto roditelja, baka i djedova ugostitelja u čijim sam jelima uživao od malih nogu. Za mene je hrvatski način pripreme ribe podosta sličan talijanskom, a hodajući dubrovačkim ulicama, misao o tom dijelu hrvatske kuhinje je, za mene, poprimila sasvim novo značenje. Udaljenost istočne talijanske obale preko Jadranskog mora do Hrvatske, može se usporediti s udaljenošću brodske vožnje Meksičkim zaljevom od Apalachicole do New Orleansa, a upravo u tom dijelu zaljeva nalazi se akvatorij bogat predivnim ribljim plodovima. Nakon migriranja u južni dio SAD-a, Hrvati su se u američkoj povijesti iskazali kao vrsni ribari te su tijekom godina života u Americi postali vlasnici mnogobrojnih ribljih restorana. Prvo kušanje sirovih kamenica, iskusio sam upravo u restoranu hrvatskog vlasnika u Biloxiju, a pečena verzija istih, danas je jedan od popularnijih specijaliteta u New Orleansu. Pečene kamenice svoje podrijetlo i poseban način pripreme vuku od Hrvata imena Drago Cvitanovich’, objašnjava svoju tezu američki chef Robert St. John.
Drago Cvitanovich u New Orleans došao je tijekom Drugog svjetskog rata iz Igrana kraj Makarske, a nakon dolaska u SAD zaljubio se u Hrvaticu Klaru Buconić, djevojku koja je u New Orleans stigla iz Dubrovnika. Kuharski zanat pekao je u obiteljskom restoranu prije otvaranja vlastitog, koji se tijekom godina pretvorio u lanac istih pod imenom Drago’s.
Bračnom paru Cvitanović želja je bila da plodove mora ponude gostima po pristupačnim cijenama u pravoj obiteljskoj atmosferi. No kamenice su bile i ostale njihov najtraženiji i najpopularniji specijalitet.
Iako je gastro scena New Orleansa jedna od najzanimljivijih u Americi, Cvitanovićeve zapečene kamenice specijalitet su koji će vam stanovnici ovog grada najčešće preporučiti. Restoran Drago’s u gradiću Metairie, nedaleko od New Orleansa, postao je vrlo brzo najpopularniji restoran s plodovima mora u Louisijani.
Nakon što je 2006. grad pogodio uragan Katrina, Cvitanovići su puna dva mjeseca besplatno hranili beskućnike i sve one koji su preko noći ostali bez krova nad glavom. Nedugo zatim, lanac hotela Hilton ponudio im je prelijepi prostor s 382 mjesta u centru New Orleansa, odmah uz šetalište uz rijeku Mississippi, uz uvjet da restoran Drago’s bude dio hotela, ali da interijer restorana te kvaliteta hrane i usluge budu identični originalnom prvom restoranu.
Treći restoran obitelj je otvorila u prosincu prošle godine u gradu Jacksonu u Mississippiju, a mjesec dana ranije dobili su priznanje Ella Brennan Lifetime Achievement Award za doprinos ugostiteljskoj industriji, koje dodjeljuje New Orleans Wine and Food Experience.
Kako navodi Robert, meni Cvitanovichevih restorana i dalje vjerno prati hrvatsku kulinarsku tradiciju talijanskog senzibiliteta, s glavnim fokusom na specijalitetima od plodova mora, koji su nakon višegodišnjih priprema poprimili titulu američkih. Specijalitet Drago’s Seafood Restauranta su kamenice pečene na roštilju, a recept koji je smislio Drago Cvitanović jedinstven je, a toliko popularan da ga imitira još dvadesetak restorana u New Orleansu.
(tportal.hr)